Раніше Козирєву вже притягали до відповідальності за антивоєнну позицію / скріншот

В Росії суд відправив за грати 18-річну антивоєнну активістку через вірш Тараса Шевченка. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Йдеться про відому в російському антивоєнному русі активістку Дарʼю Козирєву. 24 лютого у Санкт-Петербурзі дівчина наклеїла на постамент памʼятника Шевченку аркуш паперу із уривком його вірша "Заповіт":

Поховайте та вставайте,

Відео дня

Кайдани порвіте

І вражою злою кровʼю

Волю окропіте!

За цю дію Козирєву затримали поліцейські. Її звинуватили у повторній дискредитації російської армії та відправили до СІЗО на 2 місяці. 

фото t.me/astrapress

Хто така Дар’я Козирєва

Це вже не перший конфлікт активістки з путінським режимом. В березні 2022 року Козирєва, яка тоді ще навчалася у школі, розмістила пост у соціальній мережі "ВКонтакте" із критикою ухвалених тоді законів про покарання за "дискредитацію" армії РФ. У грудні 2023 року за цю публікацію дівчину оштрафували на 30 тисяч рублів і відрахували із Санкт-Петербурзького державного університету.

Крім того, проти Козирєвої відкрито кримінальну справу про навмисне псування майна. У грудні 2022 року вона написала "Вбивці, ви розбомбили його. Іуди" на інсталяції, присвяченій "дружбі" Санкт-Петербурга та знищеного росіянами Маріуполя. За цією справою вироку ще немає.

Вас також можуть зацікавити новини: