Ілля Пономарьов прокоментував протести в Башкортостані і спрогнозував нові мітинги / фото УНІАН

У Башкортостані відбувається один із наймасштабніших протестів від початку повномасштабного вторгнення в Україні. Проте лише цим регіоном все може не обмежитися, вважає екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов. 

"Влада добре розуміє, що якщо в маленькому містечку виходить 5 тис. осіб, то скільки ж людей вийде тоді в Уфі, столиці регіону? І не дарма вони там активістів хапають. Дійсно, в Башкортостані зріє вибух. Це наочна ілюстрація того, хто розвалює Росію, її розвалює не Центральне розвідувальне управління США, не "Моссад", не Головне управління розвідки України, а її розвалюють ось такі ось чиновники на кшталт Радія Хабірова, нинішнього глави республіки, які призводять до таких ось виступів", – зауважив він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Він наголосив, що російська влада злякалася подій в Башкортостані і може вдатися до необдуманих дій. Це, за словами Пономарьова, може призвести до посилення протестів у регіоні. 

Відео дня

"Влада РФ злякалася. Кримінальна справа є причиною їхньої невпевненості. Інша річ, що коли влада боїться, як правило, вона починає робити такі дурниці, внаслідок яких усе погіршується. Ось цей мітинг на 5 тис. осіб – це рукотворна історія. Тобто не заарештовували б людину – мітингу б не було. Тобто вони самі це все розгойдують. І думаю, що й далі вони рухатимуться рівно в тому самому напрямку. Той самий Хабіров, як глава регіону, він вірний викормиш Владислава Суркова з адміністрації президента Російської Федерації. Вони звикли таким чином розв’язувати питання – силовим чином. Ну, звичайно, це призведе тільки до глибшої кризи в регіоні", – сказав він.

При цьому одним Башкортостаном протести не обмежаться, каже Пономарьов. Вони можуть вибухнути ще в кількох регіонах РФ. 

"Якутія дуже ймовірний регіон. Там для цього все є. І там національна більшість. Треба розуміти, що в Башкортостані й немає національної більшості з башкирів. Там приблизно три рівних національних діаспори – це башкири, татари, росіяни. А ось у випадку Якутії там більш ніж половина населення – якути з дуже добре розвиненою національною самосвідомістю. Регіон абсолютно економічно самодостатній, нічого йому не треба від центру. І вже коли розвалювався Союз, там були протести, які змогли зупинити тільки грошима, віддавши 25% від надходжень від алмазів до бюджету регіону. Є й інші сибірські регіони – Тива, Бурятія. У них є причини бунтувати", – резюмував Пономарьов. 

Протести в Башкортостані

У місті Баймак в республіці Башкортостан РФ тисячі росіян вийшли на акцію протесту. Це сталося після того, як місцевого активіста Фаіля Алсинова засудили до 4 років позбавлення волі. Перший такий протест відбувся 15 січня, вже за два дні люди вийшли на нову акцію. 

Що стало причиною засудження Фаіля Алсинова, достеменно невідомо. У різних джерелах кажуть, що він виступав проти того, щоб місцевих жителів відправляли воювати в Україну, або ж негативно висловився на адресу трудових мігрантів із Середньої Азії і жителів Кавказу.

Вас також можуть зацікавити новини: