Володимир Путін вже не вперше береться "переписувати" історію воєнних подій XX століття / REUTERS

Російський президент Володимир Путін заборонив ототожнювати режим Радянського Союзу з режимом нацистської Німеччини.

Про це йдеться в ухваленому РФ законі "Про внесення змін до Федерального закону "Про увічнення перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років".

Стаття 6 закону передбачає заборону публічного ототожнення цілей, рішень і дій керівництва СРСР з цілями, рішеннями та діями командування нацистської Німеччини в ході Другої світової війни.

Відео дня

Це стосується публічних виступів, демонстрації творів, що містять таку інформацію, розміщення зазначеної інформації в ЗМІ та інтернеті.

Читайте такожАксьонов назвавши себе фанатом СРСР і шкодує про його розпадКрім того, Путін забороняє в Росії публічно заперечувати роль "радянського народу" у розгромі нацистів і "гуманітарної місії СРСР при звільненні країн Європи" (зокрема, мається на увазі окупація країн).

Володимир Путін вже не вперше береться "переписувати" історію воєнних подій XX століття на користь Радянського Союзу. Він всіляко намагається відбілити протягом своєї двадцятирічної каденції співпрацю комуністичного керівництва з нацистами в 1939 році.

У квітні 2020 року Держдума РФ ухвалила закон, що передбачає перенесення дати завершення Другої світової війни з 2 на 3 вересня – як було за Сталіна.

А в червні того ж року Путін опублікував статтю, звинувативши Польщу в руйнуванні власної державності, тоді як насправді за часів Другої світової червона армія її окупувала.

Дії Путіна на Заході вважають маніпуляціями та пропагандистською атакою. Президент Франції Еммануель Макрон в лютому 2020 року звинуватив главу Кремля у спробі переписати історію Другої світової.

У Європі агресорами вважають і нацистську Німеччину, і більшовицький СРСР – згідно з пактом Молотова-Ріббентропа. У Москві ж кажуть, що пакт дозволив СРСР відтягнути початок нацистського вторгнення і підготувати до війни армію.

Видання Bild у березневій статті у 2018 році зазначало, що Володимир Путін відродив культ Сталіна в Росії. Російські історіографи ніби не помічають жертв кривавого диктатора, а тільки вихваляють його "героїчні подвиги".

У Росії замовчують вбивства козаків, переслідування і переселення національних меншин, Голодомор в Україні, ініційований радянською Москвою, розстріли, тортури та ув'язнення в ГУЛАГу представників духовенства і творчої інтелігенції.