Шакро Молодий вийде з в'язниці в РФ / скріншот

У Росії за рішенням суду достроково звільнили з виправної колонії відомого кримінального авторитета, який може мати стосунок до вербування ув'язнених на війну проти України.

Як повідомляє The Moscow Times, з в'язниці відпустили "короля" російського криміналу Захара Калашова (Шакро Молодого), засудженого раніше за вимагання. Відповідне рішення ухвалив Усть-Лабинський суд Краснодарського краю.

"Калашов у 2018 році був засуджений на 9 років і 10 місяців колонії суворого режиму. Згідно з матеріалами справи, його називали лідером злочинного світу Росії. Він зайняв провідні позиції після загибелі злодія в законі Аслана Усояна (Діда Хасана)", - говориться у повідомленні.

За даними проекту Gulagu.net, Калашов сприяв спецслужбам у наборі ув'язнених на війну з Україною. Зокрема, екс-командир одного з підрозділів ПВК "Вагнер" Андрій Медведєв повідомив правозахисникам, що бачив, як до ВК-2 УФСВП Краснодарського краю приїжджали співробітники спецслужб і організували Калашову "люксові умови" для організації переговорів з іншими кримінальними лідерами з метою сприяння набору ув'язнених на війну.

За інформацією ASTRA, Калашов відбував строк із 2018 року за обвинуваченням у вимаганні в особливо великому розмірі - потерпілими було визнано 14 осіб.

"У грудні 2015 року біля ресторану Elements у Москві сталася перестрілка. Як встановив суд, злочинна група за завданням Шакро вимагала вісім мільйонів рублів у власниці ресторану Жанни Кім. За підсумками розслідування було порушено кілька кримінальних справ, зокрема проти співробітників Слідчого комітету, яких звинуватили в отриманні хабарів", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що один із фігурантів справи, колишній керівник управління власної безпеки слідкому Михайло Максименко, 2023 року помер у колонії, де відбував 13-річний термін.

"До арешту 2016 року Калашов був тричі судимий у Росії, а 2008 року був засуджений за відмивання грошей в Іспанії. Крім того, видачі Шакро Молодого безрезультатно домагалася Грузія, де він заочно засуджений на 18 років за вбивство", - повідомив ресурс.

Наразі суд на закритому засіданні ухвалив рішення про умовно-дострокове звільнення 70-річного Шакро Молодого за медичними показаннями. Злодій у законі мав перебувати в колонії до 2027 року.

Захарій Калашов: що про нього відомо

Згідно з відкритими джерелами, Захарій Князевич Калашов народився 20 березня 1953 року в Тбілісі. Російський кримінальний авторитет, "злодій у законі". Походить із сім'ї курдів-єзидів. Широко відомий у кримінальних колах пострадянського простору під прізвиськом "Шакро Молодий". Був тричі судимий. Зазначається, що діяльність Калашова пов'язана з російською організованою злочинністю. На нього було скоєно щонайменше десять замахів.

Нагадаємо, колишній учасник "Вагнера" Марат Габідуллін розповів, що цю приватну військову компанію було спеціально створено для вирішення завдань з окупації сходу України, а її єдиним справжнім власником був президент РФ Володимир Путін. За словами екс-найманця, "група Вагнера" стала підсумком співпраці Міністерства оборони РФ і Євгена Пригожина, який згодом перетягнув на себе кураторство проєктом.

Вас також можуть зацікавити новини: