У всіх російських школах, коледжах і технікумах з 16 квітня проводять флешмоб "Через століття" / фото "Медуза"

У навчальних закладах РФ проводять флешмоби, присвячені "геноциду радянського народу", під час яких ставлять дітей на коліна. При цьому те, що відбувається, фіксують і фотозвіти викладають на загальний огляд.

Як повідомляє "Медуза", у всіх російських школах, коледжах і технікумах з 16 квітня проводять флешмоб "Через століття". Організатори дійства вимагають, щоб школярі та студенти шикувалися у формі п'ятикутної зірки. За даними росЗМІ, флешмоб приурочили до "Дня єдиних дій на вшанування пам'яті про геноцид радянського народу нацистами та їхніми пособниками в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років". Ці акції щорічно проводять в освітніх установах Росії, але раніше не було таких масових фотозвітів.

Як зазначають журналісти, знімки флешмобів з'явилися в соціальних мережах і на сайтах навчальних закладів. Зокрема, у групах шкіл у "ВКонтакте" - понад 300 фотозвітів, на яких діти зображують своїми тілами п'ятикутну зірку - найвідоміший радянський символ. На десятках фотографій - учасники акцій стоять на колінах. Наприклад, у школах Мордовії, Чувашії, Башкортостану, Омської та Ростовської областей РФ, а також окупованого Криму.

Відео дня

У багатьох випадках флешмоби нагадують чаклунські або релігійні ритуали. Так, у школі села Катерининське в Омській області п'ять дівчаток поклали на підлогу в спортзалі - підлітки утворили "зірку", торкаючись ногами одна одної. На дітях - чорні лосини та білі футболки з написами "факел", а також зображенням полум'я. В одній зі шкіл Іркутської області на коліна поставили першокласників - вони тримають свічки. Як зазначає "Медуза", у школі села Бєллик Красноярського краю діти вишикувалися у вигляді літери Z - одного із символів повномасштабного вторгнення військ Росії в Україну.

В іншому навчальному закладі, в актовій залі, діти в яскраво-червоних футболках із зірками тримають у руках свічки. На обличчях деяких підлітків - дивні вирази, таке враження, що вони налякані і ось-ось розплачуться.

Флешмоб, а також єдині уроки, присвячені темі "геноциду радянського народу", проводять у рамках проєкту "Без терміну давності", який організували провладні "Агентство социальных технологий и коммуникаций" і "Поисковый движение России".

"Влада РФ кілька років говорить про "геноцид радянського народу" в роки Другої світової війни. Уперше Володимир Путін заявив про це в липні 2020 року, сказавши, що "злочини нацистів та їхніх поплічників - геноцид щодо народів Радянського союзу - не мають строку давності", - зазначає "Медуза".

Видання додає, що приблизно за півроку після виступу Путіна російський суд уперше визнав геноцидом масові вбивства в роки Другої світової війни, а в жовтні 2022 року суд визнав геноцидом блокаду Ленінграда.

Після початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну по всій Росії почали проводити акції на підтримку російських військових, символом яких зробили букву Z. До кампанії залучили, зокрема дітей, яких змушували шикуватися у вигляді цієї літери.

"Сатанинська зірка" зазвичай описує пентаграму, символ, що складається з п'яти ліній, які утворюють п'ятикутну зірку. / фото wikipedia

Що таке сатанинська зірка

Сатанинська зірка зазвичай асоціюється із символікою сатанізму. Це п'ятикутна зірка, відома також як пентаграма. У контексті сатанізму пентаграма часто асоціюється з образом диявола або сил зла, або ж символізувати бунт проти релігійних норм. Однак варто зазначити, що інтерпретації символів можуть варіюватися залежно від контексту та культурного фону.

Зомбування школярів у РФ

У селищі Сосновий Бор (Московська область) школярам провели "урок мужності" із закривавленими манекенами та ампутованими кінцівками. Один із російських Telegram-каналів опублікував знімки із заходу в молодіжному центрі "Вибір". Повідомляють, що перед цим п'ятикласники подивилися відеоролик "Встанемо" і відвідали кімнату "Слави".

Школярам видали медичну форму і змусили взяти участь у "грі" в інсталяції Коломенського військового госпіталю, де на них чекали закривавлені манекени, ампутовані кінцівки, макет зі снарядом у грудях та різноманітні предмети, що їх витягли з тіл військових.

Вас також можуть зацікавити новини: