Пєсков навмисно заявив росіянам, що на президентських виборах у березні 2024 року перемога буде за Путіним / REUTERS

Прес-секретар лідера РФ Дмитро Пєсков став зерном "ганьби" в очах Путіна через необережну гру слів про президентські вибори, які пройдуть в Росії в березні 2024 року.

Йдеться про заяву Пєскова журналісту The New York Times про те, що опція "виборів" для росіян - необов'язкова: "Путіна переоберуть наступного року з 90% голосів", - говорив він. Пізніше Пєсков спростував цю думку, запевняючи, що його слова неправильно інтерпретували.

Однак політтехнолог Аббас Галлямов вважає, що це брехня. Пєсков "на рідкість" сказав росіянам правду й ще отримає за це від "господаря", вказав Галлямов під час ефіру Ходорковський LIVE.

"У чистому вигляді якоїсь там помилки перекладу бути не могло. Ну переплутати слова "bureaucracy" і "democracy" (з англ. "бюрократія" і "демократія" - УНІАН) - знаєте, при тому рівні володіння англійською, який є у Пєскова, неможливо... Я думаю, Пєсков це дійсно сказав. Але не тому що хотів дати якийсь усвідомлений "меседж" (повідомлення  -УНІАН), як деякі це інтерпретують, що він так хотів "послати владу". Просто він розуміє, що демонструвати ту ступінь неадекватності, яку демонструє Росія, заперечуючи очевидні речі про те, що "біле - чорне", а "чорне - біле", не можна. Тому він в цілому намагався більш-менш говорити правду", - вказав політтехнолог. 

За його словами, Пєсков серед низки таких клоунів, як колишній президент Росії Дмитро Медведєв, відрізняється порівняльною "адекватністю". Але на апаратному рівні цю "адекватність" йому не пробачать: "Очевидно, що якщо Путіну і не відразу це донесли, то обов'язково в якийсь потрібний момент повернуть. І Пєскову "по загривку" за це ще прилетить", - вважає він. 

Також він підкреслив, що попри сумнівний процес виборів у РФ - ця процедура важлива, оскільки вважається джерелом легітимності влади: 

"Легітимність, як дві ноги. Треба впевнено стояти на обох, тоді ти міцно себе почуваєш. Путін протягом довгого часу саме так себе і відчував... А зараз путінський курс під все більшим питанням, все більше претензій до змісту того, що він робить. Як в частині і зовнішньої політики: війна, конфлікт і протистояння з усім навколишнім світом, які призвели до санкцій та ізоляції Росії, це громадянам не подобається", - заявив Галлямов. 

Як Пєсков пояснив свою фразу про вибори для NYT

Нагадаємо, на початку серпня у РФ стався скандал через "неточну фразу" прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова: йому довелося окремо її коментувати. 

Йдеться про статтю, яка вийшла на The New Ypor Times. Там наводяться слова Пєскова про те, що в березні 2024 року Путін набере 90% підтримки голосів на президентських виборах, тому "їх теоретично можна навіть не проводити". Також він вказував, що вибори - це скоріше не про "демократію", а про "дорогу бюрократію". 

Пізніше Пєсков в коментарі пропагандистському ТАСС спростував відповідну інтерпретацію своїх слів. Він вказав, що Путін наполягає на проведенні виборів, оскільки це одна "з вимог демократії", хоча рівень консолідації суспільства щодо чинного президента - незаперечний, заявляв Пєсков.

Як раніше зазначав політтехнолог Аббас Галлямов, електоральна підтримка Путіна в РФ - невблаганно падає. Настав момент слабкості режиму, перед яким Путін безсилий.

Вас також можуть зацікавити новини: