Кладовище в селі Миколаївка під Самарою / фото соцмережі

У березні в глухому селі Миколаївка під Самарою було виявлено велике кладовище з могилами бойовиків "групи Вагнера" з числа ув'язнених. Поволзька редакція "Радіо Свобода" поспілкувалася з рідними деяких із загиблих і з'ясувала, що родичі не знали про загибель близьких і про місце їхнього поховання.

Так, одна з небагатьох могил, де на хресті присутня фотографія, належить уродженцю Самари Дмитру Скрипкіну. Він отримав 10-річний термін за наркотики і, відсидівши половину, записався до "Вагнера".

Як з'ясувалося, на війну чоловіка загітувала рідна тітка, яка переконала його, що за участь у боях йому дадуть багато грошей, а шанс загинути мізерний. Зараз інші родичі підозрюють, що тітка сама ж отримала грошову виплату за смерть племінника, яку вона приховувала від всіх інших.

Відео дня

Інша могила належить жителю Оренбурга Олександру Скалеушу. У в'язницю він сів за крадіжку телефону в 2020 році, на якій "заробив" всього-то 1200 рублів. Журналісти змогли поговорити з його дочкою.

"З родичів він 100% ні з ким не спілкувався, тому що вони не хотіли — він постійно у відсидках був, випивав постійно. Я не знаю, що про нього розповісти. Він особливо не працював, випивав часто. Цікавого в принципі про нього нічого розповісти. Він як пропав з 2020 року - і все. Спілкування у нас повністю припинилося", — розповіла дівчина.

Ще могила. Житель Уфи Юрій Жарцев сів за вбивство у 2021 році. Журналісти поговорили з його колишньою дружиною.

"У мого Юрка дуже мізерна біографія. У 15 років він зв'язався з поганими хлопцями, і пішло його життя по похилій — в'язниця. Від нього навіть всі родичі відхрестилися. Хлопці мені сказали, що коли він йшов [на війну], сказав: "Я нікому не потрібен, а ось там, на полі бою, пригожуся", — каже жінка.

Кладовище групи Вагнера в Миколаївці - що відомо

До теперішнього моменту журналісти знайшли вже сім масових поховань найманців ПВК "Вагнер", не рахуючи поховань у рідних містах і селищах загиблих. У масових похованнях опиняються ті, хто не повідомив контакти родичів, або кого родичі відмовилися ховати.

Кладовище вагнерівців у Миколаївці наразі налічує понад 200 могил. Це глухе село в 22 км від Самари, куди не ходить навіть автобус. Журналісти вважають, що таке місце було обрано спеціально, щоб не привертати увагу громадськості.

У квітні цей цвинтар відвідав особисто Євген Пригожин і заявив, що відкриває тут "Алею Слави". Він взяв участь у відкритті пам'ятного знака (на заголовному фото) і виголосив промову, в якій сказав, що цей пам'ятник потрібен, щоб "нащадки століттями пам'ятали про їхні подвиги".

Вас також можуть зацікавити новини: