Фельштинський вважає, що Пригожин є агентом ФСБ / скриншот

Заколот ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина був спробою ФСБ зняти Путіна. Таку думку висловив доктор історичних наук, політолог Юрій Фельштинський.

"Очевидно, що бунт Пригожина – це спроба перехоплення влади Путіна, тобто захоплення її іншою силою. Це була спроба ФСБ зняти Путіна. Чи вдалася вона, побачимо найближчим часом. Ми повинні зрозуміти, чи призведе путч Пригожина до якихось змін у російській зовнішній політиці, і якщо призведе, то до яких. Тоді зрозуміємо, заради чого люди, які намагалися зняти Путіна, влаштували цей переворот. Є два питання на порядку денному – це війна в Україні та підготовка ядерного удару по Східній Європі. Потрібно уважно стежити, чи будуть зміни у цих двох аспектах у російській зовнішній політиці", – наголосив він в ефірі телеканалу "Еспресо".

Фельштинський зауважив, що втеча Путіна з Москви, коли стало відомо про "похід" Пригожина до російської столиці свідчить про те, що він зрозумів – здійснюється переворот. Крім того, російський диктатор усвідомив, що за лідером "вагнерівців" стоять якісь сили. На думку політолога, єдиною такою силою могла бути ФСБ.

Відео дня

"Колишній в'язень Пригожин наблизився до Путіна. Така фантастична історія могла статися лише в одному випадку: якщо Пригожин був давно завербований і став агентом ФСБ. Усі проєкти Пригожина було узгоджено з цією службою, тобто це й були проєкти ФСБ. Саме так і потрібно дивитися на ватажка ПВК "Вагнер" – як на агента ФСБ, який виконував ті чи інші завдання. Останнім завданням Пригожина у Росії була спроба перевороту в рамках спроби повалення влади Путіна. А може, його вже й усунули, просто ми цього не знаємо", – припустив він.

Заколот в Росії: що треба знати

У пʼятницю, 23 червня ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин заявив про удар кадрових військ РФ по позиціях його найманців і оголосив, що йде "зупинити" Шойгу. Вже вранці 24 червня "вагнерівці" перебували в Ростові і фактично взяли місто під контроль.

Протягом суботи найманці ПВК дійшли до Московської області, дорогою збивши декілька одиниць авіації російської армії. Однак за 200 кілометрів від Москви ватажок "вагнерівців" вирішив розвернути колону з військовою технікою. Так завершилися перемовини Пригожина з Лукашенком. Повідомляється, що було домовлено, що Пригожин відправиться до Білорусі, а "вагнерівців" відпустять без переслідування. Вже 27 червня Лукашенко заявив, що Пригожин прибув до Білорусі. 

Видання The Wall Street Journal пише, що Пригожин збирався захопити Шойгу і Герасимова. Проте ватажку "вагнерівців" довелося змінювати свої плани.

Вас також можуть зацікавити новини: