Ілюстрація REUTERS

Китайські вчені стверджують, що їм вдалося добитися народження першої в світі «свино-мавпи». Вони ввели стовбурові клітини примата у запліднені свинячі ембріони, а потім прищепили їх свиноматці, дозволивши вагітності пройти повний термін. Це призвело до того, що народилися два гібридні поросятка з генами мавп.

Але, як пише Newsweek, покручі померли за лічені тижні. Химери – це організми, створені з клітин генетично далеких видів. Саме слово було запозичене з грецької міфології, в якій Химера була поєднанням лева, кози і змії.

Читайте такожВчені створили ембріон-химеру мавпи з клітинами людини (фото)

Відео дня

Міфічна істота дихала вогнем. В генетиці створюють химери, сподіваючись, що одного дня органи для трансплантації людям можна буде вирощувати в тілі тварин. Нестача донорських органів – проблема, з якою зіштовхнулися країни по всьому світу. Згідно з даними організації UNOS, лише у США на органи чекають 113 тисяч людей.

На початку року іспанська газета El Pais писала, що вчені в Китаї змогли створити химеру людини й мавпи, увівши в ембріони тварини людські стовбурові клітини. Ці ембріони так і не дожили до етапу народження. Але біолог Естрелла Нуньєз запевняла, що початкові дані були «дуже хороші».

Читайте такожМавпа може наказати іншій заткнути пельку: мова тварин виявилася досить складною

В новому дослідженні Китайської академії наук повідомляється про народження живих химер свині й мавпи. Автори стверджують, що на даний момент їхня робота – це «найбільш перспективний» метод генерувати органи. Але етичні перепони заважають «досліджувати людські химери на пізніх стадіях розвитку ембріона». А дослідження ембріональних стовбурових клітин приматів може наблизити до розуміння, що може трапитися з людськими химерами.