Ілон Маск / REUTERS

Ілон Маск заявляє, що запуск найпотужнішої ракети Falcon Heavy є першим кроком до переселення людей на Марс. Але насправді Червона планета може бути лише прикриттям для іншого масштабного проекту.

Як йдеться у сюжеті програми «Гроші» на телеканалі 1+1, бізнесмен хоче накрити Землю мережею швидкісного інтернету, який буде дешевше будь-якого мобільного.

Читайте такожЗапущений у космос Tesla Маска наблизиться до Марсу в 2020 році - вчені

Ракети багаторазового користування щоразу здешевшують доставку вантажів на орбіту, що викликає занепокоєння у росіян, які раніше на цьому заробляли, а тепер підраховують мільярдні збитки.

«Приблизно 90-100 мільйонів вартує запуск російської ракети-носія «Протон», але зараз вони декларують, що намагаються знизити десь до 65-70 мільйонів», – зазначив голова Державного космічного агентства України Павло Дегтяренко.

З часом здешевлення виведення в космос супутників та інших вантажів зробить можливим навіть колонізацію інших планет. Втім, ця перспектива – дуже далеко, йдеться в сюжеті.

Більш близькою задачею Маска є низькоорбітальний Інтернет – суперпроект, над яким працюють одночасно найрозвинутіші країни і корпорації світу. Завдання – підняти і забезпечити синхронну роботу тисяч невеликих супутників, що роздаватимуть Інтернет однаково найвищої якості – як у Нью-Йорку, так і у найвіддаленіших поселеннях світу.

Раніше цей проект вважався занадто коштовним, однак запуском Falcon Heavy Маск все змінює. В боротьбі за глобальну мережу він виривається у лідери, оскільки ракети з можливістю дешево піднімати одночасно багато супутників дають Маску всі шанси отримати потужну підтримку інвесторів.

Проект може бути реалізований уже за кілька років – від 2 до 4 тисяч супутників буде виведено на орбіту до 2020 року. Планується, що того ж року проект принесе понад 5 млрд доходів, а в 2025-му – до 35 млрд на рік.