Голова поліції повідомив, що протягом року було припинено діяльність 63 організованих груп наркоділків \ УНІАН

Голова Національної поліції Сергій Князєв заявляє про покращення криміногенної ситуації в Україні.

Читайте такожУ Нацполіції назвали найбільш кримінальне місто України

Як передає кореспондент УНІАН, на координаційній нараді керівників правоохоронних органів держави щодо забезпечення законності та правопорядку під час виборчого процесу, а також стану протидії злочинності Князєв наголосив, що останніми роками відзначається позитивна тенденція щодо стабілізації криміногенної ситуації.

Відео дня

«Підтвердженням тези про оздоровлення криміногенної ситуації є чітка тенденція щодо зменшення кількості злочинів проти життя і здоров'я громадян», - сказав він.

За його словами, з 1993 по 2003 рік в Україні щорічно реєструвалося понад 4 тис. вбивств, тоді як останні три роки «кількість цих злочинів є найнижчою за роки незалежності із мінімальним показником у минулому році... 1,5 тис. таких злочинів».

Князєв додав, що аналогічна ситуація зі злочинами щодо нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

Він зазначив, що зростає ефективність роботи з розкриття тяжких злочинів. «Питома вага вбивств, за якими особи-злочинці установлені, за минулий рік зросла до 93%, тяжких тілесних ушкоджень - майже так само - 94%», - поінформував голова Нацполіції.

Серед іншого, Князєв зазначив, що минулого року кількість розбійних нападів та грабежів скоротилася на чверть, а рівень крадіжок зменшився на 9%.

Також, за його словами, другий рік поспіль скорочується кількість викрадень автомобілів - від понад 12 тис. угонів у 2015 році до 6,5 тис. у 2018 році. Голова Нацполіції додав, що за останні два роки задокументовано майже 900 угонів, вчинених групами осіб.

«Чи не єдиним злочином, число яких суттєво зросло впродовж останніх років, є шахрайство», - зауважив Князєв і додав, що якщо у 2011 році йшлося про до 25 тис. випадків шахрайства, то, починаючи з 2012 року, в середньому вчинялося 40 тис. таких злочинів.

«Основною причиною такого зростання є широка розповсюдженість у суспільстві інтернет-торгівлі, банківських карт. До такої навали ми ще поки що не зовсім були готові», - пояснив він і додав, що внаслідок роботи підрозділів кіберполіції пікові показники 2015-2016 років було скорочено минулого року до 32 тисяч.

Князєв також відзначив пріоритетність для поліції протидії незаконному обігу зброї, адже зростає кількість вилученого у громадян озброєння, в тому числі важкого. Він наголосив на необхідності ухвалення закону щодо встановлення кримінальної відповідальності за вчинення протиправних дій із основними складовими частинами вогнепальної зброї.

Голова поліції повідомив, що протягом року було припинено діяльність 63 організованих груп наркоділків, до складу яких входило понад 200 осіб. З незаконного обігу було вилучено 4 тонни 300 кг наркотичних засобів та психотропних речовин.

Щодо злочинів, пов'язаних з торгівлею людьми, Князєв повідомив, що позитивна динаміка розслідування їх досягла 37%, у 2018 році було викрито 24 організовані злочинні групи.

«Серед успішних операцій - знешкодження організованої групи, яка завербувала понад 250 українських моряків для переправлення з Туреччини до країн ЄС нелегальних мігрантів», - уточнив голова Нацполіції.

Князєв також зауважив, що у сфері протидії економічній злочинності з метою захисту бюджетних коштів було викрито майже 2 тис. 600 таких правопорушень.

«Пріоритетним для поліції залишається викриття фактів неправомірної вигоди у будь-якій формі. За рік задокументовано понад 760 відповідних злочинів, більше половини з яких - зі значними сумами. Загальна сума задокументованих хабарів перевищує 64 мільйони гривень», - констатував він.

Князєв також додав, що щорічне зростання кількості звернень до поліції «є найкращим підтвердженням того, що громадяни нам довіряють і позитивно оцінюють зміни, які відбуваються у відомстві». «Порівнянні з 2014-м роком цей показник збільшився майже вдвічі», - сказав очільник поліції і наголосив, що зростання кількості звернень не означає загострення злочинності, а говорить про підвищення довіри до поліції.