Генпрокуратура оголосила про підозра екс-міністру екології часів Януковича / фото УНІАН

Генеральна прокуратура України в рамках розслідування злочинів «Сім'ї» президента-втікача Віктора Януковича оголосила підозра екс-міністру екології, бізнесменові Миколі Злочевському у справі про відмивання коштів на суму понад 33 млн доларів США при купівлі групи компаній Херсонської нефтеперевалки.

Читайте такожУдар по Порошенку: ГПУ оголосила підозру Ложкіну, Гонтаревій, Пасенюку та заступнику голови АП Філатову в махінаціях з Курченком на мільярди (фото документів, оновлюється)

Відео дня

Як йдеться в матеріалах, що знаходяться в розпорядженні редакції, у цій схемі, організованій і проведеній в 2013 році, брали участь компанії Wirelogic Technology A. S., Digitex Organisation LLP, а також компанія Burisma Holdings Limited, членом ради директорів якої був син екс-віце-президента США Джо Байдена.

Слідчі прокуратури з'ясували, що злочинна група, очолювана «сімейним менеджером» Януковича Сергієм Курченком і колишнім на той час першим віце-прем'єром Сергієм Арбузовим спланували і здійснили схему легалізації через сумнівні оборудки понад 33 мільйонів доларів США для придбання групи компаній, які володіють Херсонською нафтоперевалкою.

При цьому, йдеться в документах, також ставилося за мету використовувати даний актив для приховування схеми контрабанди нафтопродуктів на території України.

Прокуратура вважає, що Злочевський, виходячи з корисливих мотивів, свідомо погодився стати частиною цієї злочинної схеми.

Спільники зареєстрували на території острова Тортола (частина Британських Віргінських островів) компанію Rosseu Business Group Ltd, яка виступила формальним покупцем Херсонської нафтоперевалки. Попутно, очевидно, для заплутування слідів були створені у закордонних офшорах низка інших компаній посередників, а гроші перераховувалися на рахунки в банках Панами, Кіпру, Латвії та Естонії.

«Всього за період з 9 жовтня по 8 листопада 2013 року загальна сума легалізованих (відмитих) коштів, які учасниками злочинної організації були виплачені в рахунок оплати Херсонської нафтоперевалки і пов'язаного з нею майна та майнових прав, склала 33 076 000 доларів США», - йдеться в документах.

Як повідомляв УНІАН, на початку 2019 року Генеральна прокуратура України викликала бізнесмена Злочевського для участі у проведенні слідчих дій і процесуальних дій по кримінальному провадженню від 31 січня 2013 року за ознаками злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом), ч. 1 ст. 255 (Створення злочинної організації) та іншими статтями Кримінального кодексу України.

Однак, на той момент деталі справи, по якій проходить Злочевський, не були відомі.

Як повідомляв УНІАН, Спеціалізована антикорупційна прокуратура 10 січня 2017 року подала апеляцію на рішення Окружного адміністративного суду Києва про відмову розглядати справи про скасування ліцензій на видобуток газу, отриманих підприємствами, пов'язаними з екс-міністром охорони навколишнього природного середовища Злочевським.

Раніше міжнародна компанія Burisma заявила про припинення в Україні всіх процесуальних і судових дій відносно президента групи Злочевського та операційних компаній, що входять в Burisma Group. Як сказано в повідомленні компанії, це рішення є результатом взаємної багатомісячної роботи двох команд - Генеральної прокуратури України та Burisma Group".

У січні 2017 року Transparency International Україна заявили, що вимагають від Генпрокуратури і Національного антикорупційного бюро України публічно відзвітувати про прийняті рішення щодо закриття всіх кримінальних проваджень щодо Злочевського. В організації зазначили, що ряд експертів і журналістів пов'язують закриття виробництв з відсутністю незалежної позиції ГПУ і виконанням політичних домовленостей.