Мангер, як стверджують у ГПУ,  пройшов експертизу не у спеціальному експертному закладі / фото УНІАН

Голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер заявив, що пройшов поліграф у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожЛуценко і Аваков не прийшли на засідання ТСК з розслідування справи Гандзюк

Відео дня

"Отже, поліграф (він же детектор брехні) пройдено. Відповіді на найболючіші питання, що цікавлять громадськість, надано. Чи знав я про те, що планується напад на Катерину Гандзюк? Ні. Чи брав я будь-яку участь в цих жахливих діях? Ні. Чи знаю я, де знаходиться замовник? Ні. Поліграф показав: ці та інші відповіді - правдиві. Днями я пройшов цю процедуру, проводила яку експерт-поліграфолог Всеукраїнської асоціації поліграфологів психолог Тетяна Пономарьова", - заявив Мангер.

Він додав, що вся процедура тривала більш ніж 4 години, відповідати можна було тільки "так" або "ні". Дослідження проводилося відповідно до вимог і стандартів американської асоціації поліграфологів, Всеукраїнської асоціації поліграфологів і чинного законодавства України, наголосив він.

Мангер додав, що відповів "ні" на запитання, чи знає він, хто причетний до організації нападу на Гандзюк, а також, чи відомо йому, що послугувало метою нападу на Гандзюк; чи брав він яку-небудь навмисну участь у підготовці організації нападу на Гандзюк; чи він причетний до організації скоєння нападу.

Водночас, зазначив Мангер, ствердно він відповів на запитання, чи він особисто чув, як генерал СБУ Данило Доценко "неприязно висловлювався" на адресу народного депутата України Юлії Тимошенко; чи відомо йому про "створення Доценком кримінальних угруповань на території Херсонської області", а також чи відомо йому, які склалися відносини між Гандзюк і Доценком.

До свого допису він додав фотокопії висновків експертизи.

Читайте такожСправу про вбивство Гандзюк передають до суду іншої області

Своєю чергою, речник ГПУ Андрій Лисенко на своїй сторінці у Facebook зауважив, що, відповідно до ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 14 березня, Мангер, підозрюваний у кримінальному провадженні за фактом заподіяння важкого тілесного ушкодження Гандзюк, що спричинило її смерть, повинен був пройти судову психологічну експертизу із застосуванням спеціального технічного засобу - комп'ютерного поліграфа, виконання якої доручено експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

"Проте, він не пройшов психологічну експертизу, а виклав у ЗМІ інформацію про проходження дослідження у Всеукраїнській асоціації поліграфологів. Дане дослідження проведено за його власної ініціативи, поза межами кримінального провадження, і його матеріали не можуть бути прийняті до уваги органом досудового розслідування, оскільки при цьому він не виконав вимоги ухвали слідчого судді та не пройшов експертизу у спеціальному експертному закладі", - наголосив Лисенко.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Гандзюк померла у київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до того в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, жінка отримала хімічні опіки більш як 30% тіла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шістьох осіб. У серпні з-під варти звільнили одного із підозрюваних.

7 травня 2019 року ГПУ направила до суду обвинувальний акт проти п’яти фігурантів справи про вбивство активістки - Микити Грабчука, Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського, Сергія Торбіна і Віктора Горбунова. 15 травня стало відомо, що Херсонський міський суд почне її розгляд 27 травня.

Також у справі про вбивство активістки фігурує раніше судимий громадянин Олексій Левін, голова Херсонської облради Владислав Мангер і на той час помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука Ігор Павловський.

У квітні Грабчуку, Васяновичу, Вишневському, Торбіну, Горбунову, а також Мангеру та Павловському пом’якшили підозри.