ПЦУ підпорядкувала собі всі церкви Київської єпархії  фото УНІАН

Синод Православної церкви України позбавив почесного патріарха ПЦУ Філарета права управління Київською єпархією та передав її митрополиту Епіфанію.

Про це йдеться у прес-релізі за результатами засідання Священного синоду УПЦ (ПЦУ) щодо зборів трьох архієреїв, невеликої кількості скликаних кліриків та мирян, які відбулися 20 червня у Володимирському соборі в Києві.

Читайте такожПравославна церква України збирає Священний синод (відео)

Відео дня

Як сказано в повідомленні, синод, "беручи до уваги особливі заслуги в минулому перед ПЦУ, вирішив констатувати, що почесний патріарх Філарет залишається у складі єпископату Православної церкви України, однак втратив канонічні права і обов’язки, пов’язані з управлінням Київською єпархією".

Крім того, в рішенні вказано, що "у зв’язку з невиконанням почесним патріархом Філаретом у відведений синодом місячний термін попереднього рішення синоду щодо подання на реєстрацію документів Київської єпархії… - підпорядкувати митрополиту Київському і всієї України як їхньому безпосередньому єпархіальному архієрею всі парафії та монастирі Києва, які до 15 грудня 2018 року перебували у складі УПЦ Київського патріархату і згідно з рішенням помісного собору УПЦ Київського патріархату (15 грудня 2018 року) та Об’єднавчого собору (15 грудня 2018 року) є у складі Православної церкви України".

Також синод ПЦУ визначив, що одноосібно скликане і проведене почесним патріархом Філаретом 20 червня у Володимирському соборі зібрання запрошених ним осіб не мало жодних повноважень на ухвалення рішень, зокрема стосовно рішень помісного собору УПЦ Київського патріархату (15 грудня 2018 року), які відповідно до статуту УПЦ КП відразу після підписання президією собору на чолі з патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом вступили в дію.

Нагадаємо, почесний патріарх Філарет надіслав листи архієреям на бланку Київського патріархату, що спричинило хвилю занепокоєнь тим, що Томос, про який так довго домовлялись на найвищому державному рівні, може бути відкликаний Вселенським патріархом Варфоломеєм. Цю тезу підтвердив і предстоятель ПЦУ митрополит Київський Епіфаній. "Сьогодні повернення до попередньої структури Київського патріархату означає повернення назад, в ізоляцію, втрату Томосу й усіх здобутків церковної незалежності", - наголосив він.

В Мінкульті поспішили запевнити, що УПЦ Київського патріархату ліквідований 15 грудня 2018 року під час Об'єднаного собору за участі представників влади, УПЦ КП, УАПЦ і частини УПЦ МП.

Зазначимо, на нашуміле запрошення Філарета взяти участь у молитовному святкуванні на честь священномученика Макарія відгукнулось лише четверо єпископів з понад 60.