Висота вулкану сягає трьох кілометрів / фото: Міноборони

У Демократичній Республіці Конго екіпаж вертольоту «Мі-8» українського національного контингенту Місії ООН висадив науковців на кратер найактивнішого вулкана Африки – Ньямлагіра.

Про це повідомило Міністерство оборони України.

Читайте такожWashington Post: Миротворці ООН не зможуть закінчити війну в Україні

Відео дня

«У цей час, а саме у ранкові години, на які був запланований політ, повітряні маси у районі вулканів-сусідів Ньямлагіра та Ньїрагонго є досить нестабільними. Спостерігається доволі серйозна турбулентність. Навіть під час елементарного, на перший погляд, завдання, а саме польоту навколо кратеру вулкану, нам довелося зіткнутися із сильним попутним вітром, швидкість якого сягала 90 км/год. Велике значення мала також і значна висота польоту, адже розрідженість повітря сильно впливає на льотні характеристики вертольоту», - розповів підполковник Володимир Прокопенко.

Фото: Міноборони

Через крихкість пластів застиглої вулканічної лави посадка на поверхню кратеру була дуже небезпечною.  Після висадки науковців, вертоліт повернувся на аеродром та знаходився в режимі очікування. Через кілька годин, що знадобилися вулканологам для досліджень, екіпаж Мі-8 забрав науковців.

Зазначається, що вулкани Ньямлагіра та Ньїрагонго мають одну основу. Тому активність одного може привести до пробудження іншого. Ці брати-близнюки є настільки активними, що на них припадає близько 40% всіх відомих вулканічних вивержень, що сталися в Африці з моменту спостережень.

фото: Міноборони

Як повідомляв УНІАН, український національний персонал 23 червня цього року у складі 5 осіб уперше долучився до виконання завдань Багатопрофільної інтегрованої місії ООН зі стабілізації в Малі.