Філарет заявив про намір зберегти УПЦ КП / фото УНІАН

Почесний патріарх Православної церкви України (ПЦУ) Філарет заявив, що його примушують бути в складі ПЦУ, але він не хоче.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на прес-конференції в Києві.

«Нас турбує, що Синод ПЦУ 27 липня 2019 року створив ліквідаційну комісію з ліквідації та передачі всього майна Київської патріархії Київській митрополії ПЦУ. На якій підставі інша церква повинна передати своє майно, свої фінанси, свої права іншій церкві. Це одне і теж, що прийняти постанову про ліквідацію УПЦ МП і вимагати від неї ліквідації та передачі всього майна до Київської митрополії ПЦУ», - заявив він.

Відео дня

При цьому почесний патріарх Філарет назвав УПЦ Московського патріархату «незалежною церквою».

На його переконання, ліквідація УПЦ КП та передача майна до ПЦУ є нібито «втручанням в справи іншої церкви».

«До нашої церкви ця постанова про створення ліквідаційної комісії не має ніякого стосунку. Ми не сприймаємо цю комісію, тому що це є порушенням і канонів, і порушенням законів України, тому що порушуються свобода і права людини», - стверджує він.

«Будь-який громадянин має право сповідувати будь-яку віру і належати до будь-якої церкви, до якої він хоче. А нас примушують бути в складі ПЦУ, бути в підпорядкуванні Константинопольського патріархату, а ми не хочемо цього. Ми хочемо мати в Україні свою незалежну самостійну церкву, яка буде служити інтересам і народу, і держави», - наголосив почесний патріарх Філарет.

Читайте такожЕпіфаній: розколу в ПЦУ немає, є лише окрема думка однієї особи – Філарета

Як повідомляв УНІАН, почесний патріарх Філарет заявив про намір зберегти УПЦ КП, яка була однією із засновниць єдиної помісної православної церкви України, щоб в Україні під час літургій поминали ім’я київського патріарха.

20 червня збори духовенства і мирян, скликані за ініціативи почесного патріарха Філарета, заявили про "відновлення" Української православної церкви Київського патріархату та несприйняття томосу про автокефалію ПЦУ.

У ПЦУ наголосили, що у зв'язку з тим, що рішенням помісного собору УПЦ Київського патріархату, який відбувся 15 грудня 2018 року в Малій Софії перед Об'єднавчим собором, УПЦ КП як окреме релігійне об’єднання припинила свою діяльність шляхом об'єднання та приєднання до утвореної єдиної помісної Православної церкви України, проведення будь-яких заходів від імені УПЦ КП, зокрема, під назвами її статутних органів (священного синоду, архієрейського і помісного соборів), є незаконним.

24 червня синод Православної церкви України позбавив почесного патріарха ПЦУ Філарета права управління Київською єпархією та передав її митрополиту Епіфанію.

30 липня почесний патріарх Філарет звернувся до міністра юстиції Павла Петренка з проханням продовжити реєстрацію УПЦ Київського патріархату.

Своєю чергою Міністерство культури виступило із заявою, в якій зазначило, що УПЦ Київського патріархату вже ліквідована.

31 липня почесний патріарх Філарет заявив про подання позову до суду на Міністерство культури через зняття з реєстрації УПЦ Київського патріархату.