Рада внесла зміни в закон про військову службу / фото mil.gov.ua

Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо удосконалення деяких питань проходження громадянами військової служби (№1227).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення, з урахуванням подальших редакційних і техніко-юридичних поправок, проголосували 287 народних депутатів із 384, зареєстрованих у сесійній залі.

Законом, зокрема, встановлюється, що військова служба призупиняється для військовослужбовців, які самовільно залишили військові частини або місця служби, дезертирували із Збройних сил України та інших військових формувань або добровільно здалися в полон, якщо інше не визначено законодавством.

Відео дня

Початком призупинення військової служби є день внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяви, повідомлення командира (начальника) військової частини про вчинене кримінальне правопорушення, поданих відповідно до частини четвертої статті 85 Дисциплінарного статуту ЗСУ.

Військовослужбовці, військову службу яких призупинено, звільняються з посад та вважаються такими, що не виконують (не несуть) обов’язків військової служби. Контракт про проходження військової служби, а також виплата грошового та здійснення продовольчого, речового, інших видів забезпечення таким військовослужбовцям призупиняються.

Читайте такожРада хоче зменшити штрафи за порушення роботодавцями Трудового кодексу

Час призупинення військової служби військовослужбовцям не зараховується до строку військової служби, вислуги у військовому званні та до вислуги років для виплати надбавки за вислугу років і призначення пенсії. На них не поширюються пільги та соціальні гарантії, встановлені законодавством для військовослужбовців.

Військовослужбовці, військову службу яким призупинено, не входять до чисельності ЗСУ та інших військових формувань.

Серед іншого, законом встановлюється, що відстрочка від призову на строкову військову службу надається громадянам України, які проходять військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу при вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти. Така відстрочка надається на весь період проведення військової підготовки та на строк, що триває від завершення такої підготовки до присвоєння громадянину України первинного військового звання офіцерського складу, але не довше ніж до кінця поточного року після завершення підготовки.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.