Фонд держмайна завершив повернення Гостинного двору в державну власність / wikipedia.org/Елвіс

Подальшу долю Гостиного двору потрібно вирішувати після якнайшвидшого публічного обговорення, в тому числі і щодо джерел фінансування його реконструкції.

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко заявив на брифінгу в Києві.

«Фонд держмайна завершив повернення цієї будівлі в державну власність. Я як голова фонду вважаю, що ця будівля у жодному разі не може бути приватизована, але її подальша доля повинна вирішуватися киянами і їх повноважними представниками, тобто, приватизація Гостинного двору не повинна статися. Що там повинно бути: чи громадський, чи освітній, чи культурний простір, чи музей, - треба визначитися киянам, громаді», - сказав він.

Відео дня

Читайте такожУ Києві забудовник незаконно знищив садибу XIX століття - КМДА

Водночас, як додав Сенниченко, потрібно вирішити, за які кошти буде реконструйовано Гостиний двір. «За моїми попередніми оцінками, завершення реконструкції цієї будівлі буде коштувати близько півмільярда гривень. Тобто, фінансувати це з бюджету міста Києва, фінансувати це за рахунок інвестора - це треба теж прийняти рішення. Але перше - треба якнайшвидше структуровану публічну дискусію, визначити, які функції будуть у цієї будівлі і, можливо, як вона буде фінансуватися. Тоді Фонд держмайна передасть це чи місту Києву, чи Міністерству культури, Києво-Могилянська академія висловлює побажання зробити якийсь освітній заклад», - зауважив він.

Сенниченко наголосив, що усі це процедури необхідно прискорити, оскільки з 2013 року Гостиний двір стоїть без даху, і будівля руйнується.

Голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, народний депутат від «Слуги народу» Олександр Ткаченко, у свою чергу, наголосив, що саме завдяки громадськості будівля збереглася. «Хоча вона стоїть впродовж багатьох років без вікон і дверей, але саме завдяки тому, що була громадська ініціатива, вдалося її повернути державі... Мені здається, що впродовж багатьох років попередня влада не змогла нічого зробити, і потрібно було перезавантаження влади, щоб ми врешті-решт обговорювали можливість конструктивної роботи і подальшого майбутнього для Гостиного двору», - сказав Ткаченко.

***Гостиний двір побудований у 1809 році за проектом швейцарського архітектора Луїджі Руска.

1994 року між регіональним відділенням Фонду держмайна в Києві та приватною компанією «Укрреставрація» було укладено договір оренди будівлі Гостиного двору. Згідно з документом, орендар мав відповідати за збереження та підтримання будівлі в належному санітарному, протипожежному й технічному стані.

2011 року Кабмін виключив Гостиний двір з Державного реєстру пам’яток національного значення.

2012 року Київрада передала «Укрреставрації» в оренду на 5 років земельну ділянку під Гостиним двором для проведення реконструкції цієї будівлі під торговельно-офісний центр. На знак протесту активісти розпочали довгострокові акції, під час яких декілька разів зазнавали нападів.

17 грудня 2015 року Фонд державного майна України достроково розірвав договір оренди з «Укрреставрацією».

У лютому 2019 року Генпрокуратура відкрила нове кримінальне провадження: хотіла накласти арешт на пам'ятку, проте 5 листопада 2019 року Київський апеляційний суд постановив закрити справу щодо накладання арешту.

Після скасування рішення суду щодо арешту Гостиного двору та повернення його у власність Фонду держмайна керівництво Фонду розпочало напрацювання дорожньої карти відновлення пам’ятки.