Військові йдуть зі служби, бо не бачать перспектив кар'єрного росту / фото president.gov.ua

Учасників бойових дій на сході України не можуть втримати на службі в армії через те, що вони не розуміють свого кар'єрного зростання та перспектив на майбутнє.

Про це в етері «Нині вже» на Hromadske повідомила заступниця міністра оборони Аліна Фролова.

«У нас за ці роки (конфлікту на сході України — ред.) сформувався цілий пласт людей, які пройшли війну, які є професійними воїнами. На жаль, ми не змогли всіх їх втримати в армії… Люди говорять про нерозуміння свого кар'єрного зростання. Тобто вони не розуміють, що з ними буде завтра, і це дуже сильно демотивує», — розповіла Фролова.

Відео дня

Читайте такожПісля досягнення миру армія залишатиметься в пріоритеті: Зеленський звернувся до військових (відео)

За її словами, військові не розуміють принципів ухвалення рішень про підвищення чи переведення на інші посади.

«Саме це є завданням, яке треба вирішити насамперед. Те, що називається професійна військова кар'єра, — це наше завдання номер один», — запевнила чиновниця.

За її даними, 60% сержантів перейшли в офіцерство, тому що «не розуміли своєї подальшої кар'єри». Через це у Міноборони планують доукомплектувати сержантський корпус.

Окрім того, у відомстві планують повернути до армії колишніх військовослужбовців.

«Незадоволення бюрократією, незадоволення кар'єрними перспективами, але лояльність при цьому до армії дуже велика. І ми можемо повернути багато досвідчених людей, якщо ми надамо їм умови, які дадуть їм можливість розвиватися», — додала заступниця міністра оборони.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає зміни до військових звань та поділу сержантського та старшинського складу. Закон передбачає скасування старих військових звань та запровадження нових. Замість «прапорщика, старшого прапорщика» з'являться «штаб-сержант» та «майстер-сержант». Замість «старшини» — «головний сержант». «Рядового» замінили на «солдата».

Також з'явилося нове тимчасове звання — «рекрут». Воно стосуватиметься людей, які проходять випробувальний термін на військовій службі за контрактом, до прийняття присяги.

У корабельних званнях «мічмана» замінили на «штаб-старшину», а «старшого мічмана» на «старшого майстер-старшину».