"Дорогожичам" можуть дати нову назву / фото УНІАН

В Українському інституті національної пам'яті пропонують не  перейменовувати станцію метро "Дорогожичі" в Києві, замість цього вжити інших заходів.

Про це в установі розповіли виданню "Хмарочос".

На думку фахівців, топонім "Дорогожичі" є давнім київським - уперше він згадується в Іпатіївському літописі в контексті подій 10 століття. Топонім "Бабин Яр" відомий з 19 століття і теж є питомо київським. Тож жодного конфлікту між назвами немає, пояснюють в Інституті, – вони є історичними та притаманними місцевості.

Відео дня

Дорогожичами називають доволі велику місцевість між Сирцем, Куренівкою, Шулявкою, Лук’янівкою і Татаркою. Сьогодні в Києві є однойменна вулиця Дорогожицька. У 19 столітті Дорогожицькою називалася сучасна вулиця Юрія Іллєнка.

Що стосується Бабиного Яру, то він є назвою конкретного урочища в місцевості Дорогожичі, а також одним із найбільш відомих у світі місць пам’яті про Голокост. На сьогодні цю назву в Києві вже має Національний історико-меморіальний заповідник "Бабин Яр" та зупинка тролейбуса №23 поруч зі станцією метро "Дорогожичі".

Читайте такожУ Києві перейменували низку бібліотек

Жоден із цих топонімів не можна розглядати як такий, що є загроженим чи забутим. Вони обидва є важливою частиною пам’яті киян, підкреслюють в Інституті нацпам’яті.

Для того, щоб привернути увагу киян та гостей столиці до Бабиного Яру, в Інституті готують звернення до керівництва Київського метрополітену з пропозицією під час звукового оголошення зупинки на станції метро "Дорогожичі" повідомляти про вихід до Національного історико-меморіального заповідника "Бабин Яр". Для прикладу - так робиться на станції "Арсенальна", де повідомляють про вихід до парку Слави та Музею історії України у Другій світовій війні. Також в Інституті пропонують розмістити на станції відповідні вказівники та доповнити інфографіку з назвами станцій у вагонах, на якій позначені важливі для відвідування об’єкти.

В УІНП підкреслили, що ініціатива перейменування станції не пов'язана з декомунізацією, адже назва "Дорогожичі" є історичною і сягає своїм корінням Київської Русі, а сама станція отримала назву вже за часів незалежної України - у 2000 році.

Читайте такожКомітет Ради вирішив повернути селу на Львівщині назву, яка була до декомунізації

Як повідомляв УНІАН, ініціативу щодо перейменування станції вже прокоментували у КМДА.

Нагадаємо, що на території Бабиного Яру були розстріляні, за мінімальними оцінками, понад 30 тисяч євреїв Києва. Тільки в перші два дні розстрілів було вбито 33 тис. 771 особу, при цьому дітей до трьох років навіть не рахували. Саме на місці станції метро "Дорогожичі" історично розташоване місце входу в урочище, яке стало братською могилою.