Нищук: Наших видатних особистостей, які колись емігрували, розкидано чимало по світу / Фото УНІАН

Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» повідомив міністр культури Євген Нищук.

За словами міністра, ситуація з примусовою ексгумацією останків видатного митця Олександра Олеся в Празі - «це прецедент, який має дати розуміння, що той список видатних особистостей, який обговорює міністерство разом з Інститутом національної пам’яті, потрібно взяти під контроль держави».

Читайте такожУряд виділить кошти на перевезення останків Олександра Олеся до Києва

Відео дня

«Наших видатних особистостей, які колись емігрували, розкидано чимало по світу… Останки багатьох із них, дійсно, потрібно перевозити, щоби перепоховати саме в Україні. Для цього ми обговорюємо питання створення національного пантеону видатних особистостей, хто своїм талантом та місією, діяльністю ідентифікував українську державу», - повідомив Нищук.

Як повідомляв УНІАН, президент України доручив МЗС терміново втрутитися в ситуацію з примусовою ексгумацією останків Олеся в Чехії.

У МЗС зазначили, що згідно із дорученням президента відомство через посольство України в Празі вживає заходів із метою збереження та подальшого перепоховання останків митця та його дружини, які були ексгумовані.

Раніше видання «Дзеркало тижня» повідомило, що останки митця, який похований у Чехії, примусово ексгумовані, а в його могилі на Ольшанському кладовищі в Празі збираються поховати іншу людину.

Олесь помер у 1944 році. За чеськими законами, після поховання родичі або друзі померлих мають сплачувати ренту за місце на кладовищі, розміром у 20 тис. чеських крон на 10 років (приблизно 20 тис. грн). За словами представників української громади, донедавна ренту за могилу Олеся сплачував, за власною ініціативою, громадянин Чехії та виходець з України Володимир Михайлишин. Однак нещодавно Михайлишин помер, і тепер його син хоче поховати батька на могилі Олеся. Українські діаспоряни повідомляли, що перепоховання було заплановано на 12.00 3 січня. Могилу письменника вже розкопали. На Ольшанському кладовищі перебували представники української діаспори, які чекали на консула.