false

У РПЦ запропонували перейменувати до сторіччя розстрілу царської сім'ї в липні 1918 року "комуністичні" острова Північної Землі, яка була відкрита в 1913 році експедицією, спрямованою рішенням Миколай II, заявив єпископ Нарьян-Марска і Мезенський Іаков, керівник Патріаршого проекту "Російська Арктика". Про це повідомляє "Благовіст-Інфо".

Архіпелаг Північна Земля був відкритий 4 вересня 1913 року експедицією Бориса Вилькицького й отримав назву Земля Імператора Миколая II, при цьому один з островів назвали на честь Цесаревича Олексія. У радянський час архіпелаг був перейменований, а його острови отримали назви Піонер, Комсомолець, Більшовик, Жовтневої Революції.

"Ми маємо йти шляхом історичної і Божественної правди... Географія та найменування земель мають відобразити шлях творення, а не руйнування. Комічно виглядають у Російській Арктиці ці найменування: Комсомолець, Більшовик, Піонер. Треба серйозніше ставитися до власної історії, поважати і любити свою землю. Що у нас мало героїв-першопрохідців, людей, якими ми пишаємося?", – сказав Іаків.

Відео дня

Як нагадав співрозмовник агентства, в 2006 році вже була спроба повернути архіпелагу ім'я Миколи II, а острови перейменувати на честь розстріляних дочок останнього російського царя. Однак, щоб піти від нав'язаного зіткнення "білих" і "червоних", тепер пропонується дати нові назви островів й увічнити діяння на благо Вітчизни, зазначив Яків.

"Я навіть думаю, що нехай вона залишиться Північною Землею. Треба розсудливо підходити до цього питання. Мені не зовсім сподобалася спроба всім островам надати виключно імена царської сім'ї, у них немає в цьому особливої заслуги. Інша справа, що імператор Миколай II вирішував, бути цій експедиції чи ні. Може бути, головний острів назвати іменем Миколая II, а решту нав честь дослідників Арктики", – додав Іаків.

Північна Земля розташована в центральній частині Північного Льодовитого океану над півостровом Таймир. Від континентальної частини Красноярського краю Північна Земля відокремлена протокою Вилькицького.