Адвокат висловився за запровадження економічного бронювання в Україні / фото ua.depositphotos.com

Економічне бронювання могло б підтримати бізнес та допомогти в обороні країни, але закон про мобілізацію цього не передбачив, заявив адвокат Юрій Танасійчук. Про це він сказав в ефірі Київ24, коментуючи ситуацію з бронюванням в Україні та говорячи про юридичні прогалини в питанні бронювання.

"Я думаю, що з бронюванням ми пройшли 1/3 етапу утворення системи бронювання. Це пов’язано насамперед з "кривими" змінами закону про мобілізацію. Якщо б ми в новій редакції закону передбачили так зване економічне бронювання, ми б знизили корупційні ризики. Якщо б ми передбачили економічне бронювання, ми б дали шанс мікробізнесу і маленькому бізнесу збільшувати податкові надходження в бюджет України, а ці гроші ми можемо використовувати на закупівлю зброї і  лишати точково критичних для певного бізнесу працівників", - зазначив Танасійчук. Крім того, за його словами, в законі варто було б визначити процедуру щодо бронювання працівників новоутворених підприємств, які почали працювати на оборонпром.

"Якщо минулого року тільки набрала піку тема FPV-дронів, то сьогодні воно стало будденістю. І в Україні  утворилось 200 тільки сертифікованих підприємств, які не можуть пройти по хоча б одному з 7 критеріїв, визначених урядом, для того, щоб забронювати саме висококваліфікованих чи вузьких спеціалістів. Якщо би це все було враховано в редакції закону, не було б труднощів зараз з постановою", - пояснив адвокат.

Відео дня

За його словами, станом на сьогоднішній день великий бізнес, особливо який стосується енергетики, має "повне зелене світло" для бронювання робітників. Інші бізнеси, які стосуються оборони України, також мають певні можливості забронювати, а в інших - немає шансів.

"Я спілкуюсь з підприємцями, наприклад зв’язку, які критично важливі зараз для України. І справді, їхнє бронювання відбувалось три з половиною місяці, але частина фахівців, які критично важливі для цієї структури і забезпечують певну діяльність в інтересах оборони України, пішли на фронт піхотинцями; офіцерами, але за іншим функціоналом, де, я вважаю, вони в рази менш ефективні, ніж на тій роботі, яку вони фахово виконували на підприємстві", - зазначив Танасійчук.

Бронювання в Україні - подробиці

Як повідомляв УНІАН, влада в Україні продовжує розглядати питання щодо економічного бронювання військовозобов'язаних. За словами нардепа, члена комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федора Веніславського, воно має бути розв'язане. Водночас підкреслив, що воно дуже складне, неоднозначне, і говорити про те, що вже є якісь ідеї, як його вирішити, на цей час не може.

У червні Кабінет міністрів оновив підходи до бронювання працівників. Зокрема, підприємства оборонно-промислового комплексу та енергетики зможуть забронювати до 100% працівників.

Раніше стало відомо, що у парламенті розглядають дві моделі можливого економічного бронювання громадян. Одна з них передбачає надання броні військовозобов'язаним, які отримують на місяць зарплату, яка перевищує 35 тисяч гривень. 

Вас також можуть зацікавити новини: