Українці вважають, що держава має втрутитися в діяльність УПЦ МП / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Кожен другий українець вважає, що Українська православна церква Московського патріархату має бути повністю забороненою в Україні. Про це свідчать результати всеукраїнського опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Респондентам ставилося запитання щодо доцільності політики влади стосовно УПЦ МП і пропонувалися три опції на вибір: від повної заборони до цілковитого невтручання (із розслідуванням лише окремих можливих правопорушень). Також пропонувалася "компромісна" середня позиція, коли церква не забороняється повністю, але над нею встановлюється нагляд і контроль з боку держави.

Згідно з отриманими результатами, 78% українців вважають, що держава в тій чи іншій мірі має втрутитися в діяльність УПЦ МП. Зокрема, серед них 54% вважають, що ця церква має бути повністю забороненою в Україні, а 24% - виступають за дещо "м'якший" підхід, що не передбачає повної заборони, але передбачає встановлення державного контролю та нагляду.

Відео дня

Лише 12% респондентів вважають, що нічого не варто робити і не варто втручатися у справи УПЦ МП, а розслідувати лише окремі можливі випадки правопорушень. 9% опитаних не відповіли на запитання.

У коментарі КМІС до результатів опитування зазначається, що вони лише продовжують демонструвати, що кроки, зроблені УПЦ МП цього року, не переконали більшість українців, що це дійсно українська церква, а скоріше зберігається імідж "п'ятої колони Кремля".

Українці підтримують повну заборону УПЦ МП / інфографіка УНІАН

Як проводилося опитування

Опитування проводилось з 4 по 27 грудня 2022 року методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Було вивчено думку 1010 респондентів, що проживають у всіх регіонах України (крім АР Крим та непідконтрольних уряду України окремих районів Донецької та Луганської областей). Також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали закордон після 24 лютого 2022 року. Статистична похибка не перевищує 2,4%.

Масштабні обшуки в церквах УПЦ МП

З листопада СБУ здійснює обшуки на об'єктах УПЦ МП. Під час серії обшуків було виявлено пропагандистську літературу, яка заперечує існування України, медалі за "звільнення Криму", російські паспорти та символіку "ЛДНР".

1 грудня президент Володимир Зеленський увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони, яким урядові доручено внести до Верховної Ради законопроект про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Росії, до яких належить і УПЦ МП.

2 грудня РНБО запровадила санкції проти намісника Лаври Павла (Лебедя), екс-нардепа Вадима Новинського та інших священиків УПЦ МП. Під обмеження потрапили близько десяти священнослужителів церкви Московського патріархату.

1 грудня Свято-Успенську Києво-Печерську лавру офіційно зареєстрували як монастир у складі Православної церкви України. А 27 грудня стало відомо, що Міністерство культури рекомендуватиме не продовжувати строки оренди УПЦ Московського патріархату Успенського та Трапезного храмів у Національному Києво-Печерському заповіднику. З 1 січня 2023 року представники УПЦ МП не матимуть доступу до цих храмів.

Того ж дня Конституційний суд України визнав конституційним закон, який вимагає перейменування Української православної церкви (МП) із зазначенням її приналежності до Росії. Утім, УПЦ МП все одно відмовилася змінювати назву.

Вас також можуть зацікавити новини: