Лубинець пояснив, як влада має змінити підхід до мобілізації / колаж УНІАН, фото УНІАН

Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубинець прокоментував ситуацію з мобілізацією в Україні і розповів, які помилки, на його думку, допустила влада в цьому питанні. Про це він розповів в інтерв'ю "НВ".

На його думку, основна проблематика в тому, що державним органам потрібно було чітко показати, що насправді ніхто не запускає мобілізацію після прийняття нового закону.

"У нас же мобілізаційні процеси відбуваються в суспільстві давно. У нас війна з 2014 року. Вона ж відбувається у нас кожен день. Нам треба змінити підходи", - підкреслив омбудсмен.

Відео дня

Зокрема, зазначив Лубинець, необхідно більше займатися рекрутингом, показувати, що служба в армії - це професія, яка гідно оплачується, яка гідно визнається в українському суспільстві. І що є перелік базових прав, які не порушуються як у військовослужбовців, так і захищається вся сім'я, яка направила свого близького або рідного до ЗСУ.

"Я сподівався, що і реформа органів, що займаються цією роботою, яка була розпочата кілька років тому, закінчиться тим, що якраз новий законопроект запропонує, щоб ми нарешті відійшли від цих паперових моделей поведінки, щоб прибрали можливість людського втручання вирішувати, цей чи ця йде в армію, або навпаки - не йдуть. Саме це є передумовою того, що буде подолана корупційна складова та інші проблеми, які станом на зараз я спостерігаю в роботі ТЦК", - зазначив Лубинець

Мобілізація в Україні

Екс-командир роти батальйону "Айдар", ветеран російсько-української війни Євген Дикий вважає, що Україні потрібно швидко приймати законопроект про мобілізацію. За його словами, опцій небагато – або мобілізація, або окупація.

А колишній суддя Верховного суду Віктор Шишкін підкреслив, що зараз не час шукати лазівки, щоб піти від захисту своєї країни, кожен українець повинен бути мобілізований.

Вас також можуть зацікавити новини: