Українці вірять у членство в Євросоюзі / фото УНІАН, Олександр Молчанов

Майже 90% українців вважають, що через 10 років Україна буде процвітаючою країною у складі ЄС.

Як свідчить опитування, проведене Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 21-23 жовтня 2022 року, 88% українців вважають, що через 10 років Україна буде процвітаючою країною у складі ЄС. При цьому серед них 63% повністю поділяють такий погляд, а скоріше погоджуються – 26%.

Лише 5% респондентів мають песимістичні очікування, що через 10 років Україна буде спустошеною країною з відтоком людей.

Відео дня

В КМІС зазначають, що хоч із Заходу на Схід "трохи знижується оптимізм", але фактично у всіх регіонах абсолютна більшість з надією бачать майбутнє України (від 90% на Заході до 76% на Сході). При цьому уточнюють, що необхідно враховувати, що нинішній регіон Схід – це Харківська і Донецька області, де рівень руйнувань і обстрілів особливо інтенсивний. Попри це, 76% вірять у краще майбутнє (і лише 14% бачать у майбутньому руїну).

За даними опитування, на Півдні, де також інтенсивні бойові дії, 89% бачать Україну успішною через 10 років (при лише 7% песимістів).

Серед усіх вікових категорій абсолютна більшість оптимістично оцінюють майбутнє України, зокрема, серед 18-29 річних показник становить 94%, серед людей віком понад 70 років оптимістів 92%, порівняно менше оптимістів серед людей віком 60-69 років - 81%, ще 8% вважають, що це буде країна із зруйнованою економікою та відтоком людей, а 10% не можуть визначись щодо цього.

Серед тих, хто обрав російську мову для проведення інтерв’ю, також абсолютна більшість (77%) оптимістично оцінюють майбутнє України (песимістів – 14%). Серед респондентів, які обрали для інтерв’ю українську мову, 90% оптимістично оцінюють майбутнє України (при 4% песимістів).

Під час опитування респондентам, які оптимістично бачать майбутнє України через 10 років, ставилося додаткове запитання, а чи готові вони терпіти матеріальні труднощі протягом 3-5 років для досягнення в майбутньому позитивного результату. Серед таких респондентів-оптимістів 96% готові терпіти матеріальні труднощі 3-5 років, якщо в результаті Україна стане процвітаючою країною і членом Європейського Союзу, а не готові лише 3%.

Майже 90% українців вірять, що через 10 років Україна буде процвітаючою країною у ЄС

Як проводилось опитування

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки "Омнібус" упродовж 21-23 жовтня 2022 року. Опитування проведено методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням). Опитано 1000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали закордон після 24 лютого.

Вступ України в ЄС: що відомо

28 лютого президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі.

23 червня Європейська рада надала Україні статус кандидата на членство у Євросоюзі.

21 серпня глава представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас заявив, що Євросоюз наступного року проаналізує виконання Україною цих рекомендацій, аби зберегти статус країни-кандидата на вступ до євроспільноти.

Наразі Україна виконала 70% вимог для вступу в ЄС. Шмигаль озвучив плани держави бути повністю готовою до вступу в Європейський Союз до кінця 2024 року.