Чоловіка хотіли примусово мобілізувати / скріншот

Адвокат Вікторія Кравченко прокоментувала відео, на якому люди у військовій формі проникають до житла військовозобов'язаного українця. У своєму YouTube-каналі вона детально розібрала цей запис.

"Чоловік все знімає на відео та намагається добитися пояснень, на якій підставі ці люди у формі зайшли до його будинку. Це дуже слушні дії, які надають можливість не тільки убезпечити чоловіку себе хоча б на певний час від застосування до нього сили від зазначених чоловіків у формі, а й фактично надає можливість фіксувати правопорушення з боку посадових осіб у формі", - пояснює адвокат.

Також Кравченко наголосила, що зйомка чоловіком всього, що відбувається за участю представників ТЦК у його будинку, - цілком законна. "Ще один момент: чоловік не розгубився і попросив жінку викликати поліцію", - каже Кравченко.

Один з чоловіків у військовій формі представився майором, але, звернула увагу юрист, він був не по формі. Також цей чоловік погрожував військовозобов'язаному й говорив, щоб той вийшов на вулицю "розібратися".

"Якщо ви потрапили в таку ситуацію, пишіть того ж дня, коли вже підуть оці люди в формі, до Офіса генпрокурора, до Міністерства оборони, до Генерального штабу. Крім того, подавайте заяви на вчинення проти вас як мінімум кримінального правопорушення за статтею 365 Кримінального кодексу України та за статтею 129 у випадку погроз вбивством щодо вас. Вимагайте внесення відомостей щодо вашої заяви до Єдиного реєстру досудових розслідувань", - радить Кравченко.

Вона нагадала про статтю 30 Конституції України, за якою кожному гарантується недоторканність житла, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку, інакше як за рішенням суду, у невідкладних випадках.

Скандал з Хмельницьким обласним ТЦК

Раніше в мережу "злили" відео, як працівники військкомату увірвалися в приватний будинок у Деражні. Представники ТЦК навіть погрожували військовозобов'язаному.

У Хмельницькому обласному ТЦК вже призначили службову перевірку, за результатами якої буде ухвалено рішення щодо його предстаників.

Адвокат Ростислав Кравець наголосив, що представники військкоматів не мали права заходити до будинку. 

Вас також можуть зацікавити новини: