Після того, як 18 травня в Україні набув чинності закон "Про посилення мобілізації", Нацполіція розповіла, у яких областях виявили найбільше осіб, які порушують правила військового обліку. Зокрема ТЦК та СП передали до поліції інформацію про 94,5 тисячі осіб і є дані, що з цих 94,5 тисяч знайдено та доправлено до ТЦК 20 031 особу. Приміром, з 38 282 осіб, які порушують правила військового обліку на Дніпропетровщині, вже знайдено та направлено до ТЦК та СП понад 5,5 тисяч осіб.

Важливо знати, що станом на сьогодні також вступив в силу закон про посилення штрафів за порушення норм військового обліку. В ньому є деякі зміни, на які варто звернути увагу: у разі порушення норм військового обліку поліція має право здійснювати адміністративний арешт на три години.

Алгоритм виглядає наступним чином: поліція має право перевірити військово-обліковий документ особи. Якщо буде виявлене порушення, або поліцейські побачать, що особа перебуває в розшуку, то відбуватиметься примусовий привід до ТЦК та СП.

Відео дня

Після 18 липня 2014 року, коли спливе 60 днів, відведених на оновлення даних, ТЦК та СП формуватимуть відповідні списки громадян та передаватимуть їх до органів Нацполіції. Після цього поліція намагатиметься здійснити привід особи до ТЦК.

Варто зазначити, що це відбуватиметься саме за адресою реєстрації місця проживання або за тими даними, якими володіють ТЦК та поліція. Якщо поліції не вдається здійснити примусовий привід, то далі ТЦК відправляє людині лист-вимогу. На виконання цієї вимоги є десять днів. Якщо за цей час вимога буде проігнорована, то дані про це – факт того, що особа не з’явилася за вимогою, відповідь від поліції про те, що привід здійснити не вдалося, та факт порушення правил військового обліку - передаються до Адміністративного суду з проханням позбавити людину права на керування транспортним засобом.

Цікаво також те, що в жодному нормативно-правовому акті не вказаний обов'язок брати повістку.

Мова лише про обов'язок прийти в місце та час, вказані в цій повістці. Станом на сьогодні вже є прецеденти притягнення до адміністративної відповідальності саме за відмову отримання повістки, але в судовому порядку це оскаржується.

У будь-якому разі, потрібно бути обізнаними в темі ваших прав та обов’язків. І вміти захищати свої права – адже кожна ситуація носить індивідуальний характер.

Марко Коломоєць, керівник юридичної компанії KSK LAW GROUP