Санкції не забороняють вести бізнес в Донецьку, але все ж це може принести проблеми / dnews.dn.ua

Синє м'яке крісло і високий барний стілець стоять у вітрині під прапором, який підконтрольні Росії сили використовують на захопленій ними частині Донецької області України. В сусідньому вікні вивіска російською мовою рекламує меблі з Чехії. Вона висить просто над назвою й офіційним логотипом компанії Hanak.

Магазин розташований на головній вулиці Донецька, який російські бойовики тримають під контролем з 2014 року, коли почалася війна на Сході України. Про це пише Radio Free Europe Radio Libery, нагадуючи, що жертвами конфлікту стали понад 13 тисяч людей. А ще більше мільйона місцевих жителів були змушені переїхати.

Читайте такожЗатриманому на лінії розмежування бойовику "ДНР" повідомили про підозру (фото)

Відео дня

Євросоюз і США запровадили санкції проти Росії за її дії на Донбасі, а також за анексію Криму березні 2014-го одразу після протестів Євромайдану, які призвели до повалення режиму лояльного до Москви президента в Києві. Експерти кажуть, що чеська фірма не обов'язково порушила санкції Євросоюзу, які чітко забороняють інвестування в Криму, але не такі недвозначні щодо Донбасу. Втім, робота в Донецьку може порушувати закони України й створити неприємності для Hanak.

Видання пише, що чеські найманці, які воювали на боці сил Росії, зняли відео всередині салону Hanak в Донецьку. Пізніше вони сказали, що дружать з його російським власником. Наразі не відомо, яке відношення найманці мають до магазину. Чеські ЗМІ писали, що вони полишили лави бойовиків і зайнялися продажом меблів.

Посольство України в Чехії обережно коментує ситуацію, стверджуючи, що добивається відповідей від Праги. Спроби зв'язатися з Hanak не дали результатів. Однак, станом на 23 червня інформація про магазин в Донецьку була на офіційному сайті компанії.

Читайте такожВ окупованому Донецьку спалили прапор Росії - офіцер ЗСУ (документ)

42-річний Їрі Урбанек і 29-річний Павел Ботка приїхали на Схід України в 2015 році. В серпні 2019-го Ботка, відомий також за позивним "Кавказ", втратив ногу через вибух міни, про що писало чеське видання Hlidaci Pes. Обоє чехів на відео стверджували, що покинули життя найманців, прийняли іслам і додали, що будуть знову воювати, "якщо потрібно". Словацький журналіст Томаш Форро в 2016 році провів інтерв'ю з Боткою, під чс якого чеський найманець повторював фальшиві історії про те, що нібито Україна збила малайзійський рейс MH17, а не підконтрольні Росії сили, як з'ясувала міжнародна слідча група. Він також стверджував, що Євромайдан в Україні влаштували агенти ЦРУ.

Власник магазину Hanak в Донецьку, за інформацією чеських ЗМІ, - громадянин Росії Валерій Воробйов. Він живе в Донецьку вже кілька років. Урбанек з ним товаришує.

Посольство України в Празі намагається з’ясувати, порушує компанія Hanak українські закони чи ні.

"Всю справу потрібно вивчити, перш ніж будь-які висновки будуть зроблені. Тому що все залежить від обставин. На перший погляд, це здається порушенням українського закону. Ми обговорюємо ступінь порушення, щоб можна було надіслати запити компанії, а також відповідним урядовим відомствам Чехії й бізнес-групам, щоб отримати повну картинку. Спираючись на цю інформацію, ми будемо давати певні поради правоохоронцям в Україні", - сказав посол Євген Перебейніс.

Читайте такожОкупанти в Донецьку засудили до 13 років проукраїнського лікаря

У компанії Hanak можуть виникнути проблеми, якщо її товари й матеріали, виставлені на продаж в Донецьку, були перевезені через неконтрольовану Києвом ділянку українського кордону. Про це сказав економіст Олексій Кущ. Він також додав, що у чеської фірми можуть бути неприємності, якщо вона платить так звані "податки" проросійським бойовикам в окупованому Донецьку. Той факт, що український кордон досі під контролем Росії й її бойовиків - одна з головних перешкод для мирного врегулювання.

"Тут потрібно дивитися на весь ланцюг діяльності компанії. На її бізнес-операції, де вона платить податки, як доставляє товари, як отримує оплату за них, як складаються митні угоди. Може бути, що частина цих дій незаконна, відповідно до закону України. Але сам факт фізичного існування бізнесу в Донецьку не порушує українське законодавство", - пояснив Кущ.