Абсолютна більшість опитаних громадян України проти територіальних поступок, з'ясували соціологи / фото УНІАН

Абсолютна більшість опитаних українців - 84% - виступають проти будь-яких територіальних поступок.

Про це йдеться у результатах опитування Київського міжнародного інституту соціології. Зазначається, що з травня 2022 року КМІС у своїх опитуваннях регулярно ставить запитання щодо готовності населення до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності. Зараз вони повторно поставили це запитання для оцінки динаміки суспільних настроїв.

"Абсолютна більшість респондентів - 84% - продовжують дотримуватися погляду, що жодні територіальні поступки не є припустимим, навіть якщо через це війна триватиме довше, і будуть інші загрози", - йдеться у результатах опитування.

Відео дня

Водночас лише 10% вважають, що для досягнення миру й збереження незалежності України можна відмовитися від деяких територій.

Соціологи також зауважують, що протягом року - з травня 2022 року до травня 2023 року - істотних змін у суспільних настроях практично не було. "Кожного разу абсолютна більшість респондентів (82-87%) висловлювалися проти територіальних поступок і абсолютна меншість (8-10%) були готовими до них", - зазначають автори дослідження.

У регіональному вимірі опитування також показало, що у всіх регіонах України абсолютна більшість населення проти будь-яких територіальних поступок. Зокрема, серед жителів сходу 75% проти поступок (готові на поступки - лише 13%), а серед жителів півдня - 86% проти поступок (готові - лише 8%).

"Порівняно з травнем 2022 року, у всіх регіонах зберігається виразне домінування думки, що Україна не має поступатися жодними своїми територіями", - йдеться у результатах опитування.

Крім того, зазначається, що проти будь-яких поступок виступає абсолютна більшість громадян, незалежно від того, якою мовою вони переважно спілкуються вдома. Так, серед українськомовних громадян 85% проти поступок (готові до поступок - 10%), а серед російськомовних громадян 80% опитаних не підтримують територіальні поступки (лише 13% до них готові).

Також зазначається, що у вибірці було лише 19 респондентів (з 1 тис. 29), які продовжують ідентифікувати себе за національністю як росіяни. "Такої кількості недостатньо для статистично надійних розрахунків. Утім, показово, що серед них лише два респонденти виступають за поступки, а 15, навпаки, відкидають будь-які поступки", - розповіли соціологи.

Абсолютна більшість опитаних громадян України проти територіальних поступок, з'ясували соціологи / інфографіка УНІАН

Цікаві опитування - що повідомлялося

Наприкінці травня Європейська Бізнес Асоціація разом з дослідницькою компанією Gradus Research провела дослідження та з'ясувала, що попри війну, 30% громадян України позитивно оцінюють свій досвід життя на Батьківщині.

Пізніше видання The Guardian із посиланням на результати опитування, проведеного Європейською Радою з міжнародних відносин (ECFR) у кількох країнах, повідомило, що через 15 місяців після вторгнення Росії в Україну кількість європейців, які розглядають Москву як противника чи суперника, порівняно з довоєнним числом зросла вдвічі.

Довідка УНІАН. Опитування проводили з 26 травня до 5 червняю методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів було опитано 1 тис. 29 повнолітніх респондентів.

До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (Крим, Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали закордон після 24 лютого.

Вас також можуть зацікавити новини: