Брокард необхідно націоналізувати за прикладом ТРЦ Ocean Plaza - аналітик / ua.depositphotos.com

Попри повну заборону змін в реєстрації активів громадян РФ в Україні, в другій половині 2022 року кінцевим бенефіціаром ТОВ "Брокард-Україна" та ТОВ "Егзагон" став громадянин франції Філіп Бенасен. Про те, що продаж "Брокарду" насправді є фікцією, говорять не лише рекордні терміни, за які сторони уклали угоду, але й сумніви, що лідер світового ринку погодився на угоду, коли існував ризик із переоформленням бізнесу. Про це в авторській колонці для видання "Цензор" пише аналітик ГО "Антикорупційний блокпост" Роман Портянко.

"З початком російської агресії, Кабінетом міністрів було прийняте абсолютно правильне рішення, постанова № 187 від 03.03.2022 року "Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації". Дана постанова на початку війни заборонила будь-яку зміну майнових, корпоративних чи будь-яких інших прав, власниками яких виступають громадяни РФ. Дана постанова якраз була покликана не допустити уникнення конфіскації майна росіян в Україні. Адже за всі руйнування, вбивства, каліцтва росіянам доведеться рано чи пізно заплатити", - наголосив аналітик.

Він також навів приклад столичного ТРЦ, що належав росіянам, але нещодавно був переданий у державну власність. "11 квітня ТРЦ Ocean Plaza, яким володіла сім’я росіянина Аркадія Ротенберга, перейшов у власність держави. Рішення Вищого антикорупційного суду про конфіскацію двох третин ТРЦ Ocean Plaza у російських власників набрало чинності", - пише Роман Портянко.  

Відео дня

За його словами, не всі росіяни – під прицілом конфіскації майна в Україні. Адже компанія Брокард, якою володіла на початок вторгнення росіянка Тетяна Володіна, вже другий рік уникає конфіскації свого бізнесу в Україні.

Аналітик нагадав, що з точки зору українського законодавства купівля Брокарду Філіпом Бенасеном, що відбулась минулого року, є абсолютно незаконною. "В пресрелізі, який було поширено в ЗМІ, купівля відбулася 23 травня 2022 року. На той час, 18 травня Подільський районний суд міста Києва наклав арешт на корпоративні права у ТОВ "Брокард-Україна" та ТОВ "Егзагон". Покажіть мені людину, яка зробить таке самогубство і придбає таку проблемну компанію, яка в майбутньому швидше за все буде конфіскована", - зауважив експерт.

Він впевнений: угода між Володіною та Бенсоном була укладена всупереч діючій в Україні забороні на відчуження активів росіян, а отже, може бути визнана недійсною. Тобто, мережу Брокард в Україні врешті можуть і повинні передати державі, як це вже було зроблено з ТРЦ Ocean Plaza.

Нагадаємо, 20 березня 2023 року ВАКС ухвалив рішення конфіскувати активи російських бізнесменів Аркадія та Ігоря Ротенбергів, серед яких ТРЦ Ocean Plaza. У серпні 2022 року ТРЦ Ocean Plaza передали в управління АРМА, оскільки серед його власників – громадяни Росії з близького оточення Володимира Путіна, а кошти, отримані від діяльності ТРЦ, використовували для фінансування виробництва й постачання боєприпасів збройним силам РФ.

Раніше повідомлялось, що, за словами голови Бюро економічної безпеки Вадима Мельника, провину мережі магазинів парфумерії Brocard в ухиленні від сплати податків на суму 51 млн грн було доведено.