Наслідки ворожих обстрілів Києва / фото REUTERS

До війни багато українців мріяли подорожувати чи навіть поїхати назавжди закордон. Тепер, як ніколи до цього, українці мріють повернутися додому. Проте на деокупованих територіях тисячі будинків зруйновані або пошкоджені, придатність деяких до використання, хоча вони й не виглядають аварійними, є спірною. Тому перед тим, як люди або організації повернуться до своїх пошкоджених будівель, приміщення мають пройти процедуру обстеження на предмет можливої подальшої експлуатації. 

Ця процедура та механізми обстеження визначені у "Порядку проведення обстеження прийнятих в експлуатацію об’єктів будівництва". Цей документ був затверджений Кабміном в 2017 році, а 5 квітня 2022 року до нього були внесені зміни. Він дає розуміння, як буде здійснюватися достатньо складний механізм фіксації, розрахунку та доведення обсягу пошкоджень, які зазнали об’єкти нерухомості внаслідок бойових дій. І хоча зараз громадськість очікує від Верховної Ради комплексного законодавчого акту, який врегулює процедуру та джерела відшкодування збитків від воєнних дій як для фізичних, так і для юридичних осіб, варто брати до уваги, що невід’ємною складовою процедури отримання компенсацій нанесених окупантами збитків буде вищеназваний порядок. 

Застосовуватись документ має під час обстеження будівель, пошкоджених внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів. За результатами обстеження приймається рішення про можливість або неможливість подальшої їх експлуатації та розробляються заходи із їх відновлення. 

Відео дня

Обстеження будівель проводиться на підставі рішення власника або управителя будинку та за рішенням уповноважених органів

Порядок не поширюється на обстеження нерухомості для судової будівельно-технічної експертизи, здійснення заходів державного нагляду, проведення науково-дослідними організаціями дослідницьких обстежень для отримання наукових даних, обстеження об’єктів оборонного і спеціального призначення.

Обстеження будівель проводиться на підставі рішення власника або управителя будинку та за рішенням уповноважених органів: виконавчих органів відповідних сільських, селищних, міських рад, або військових адміністрацій.

Коли проведення такого обстеження необхідне? Порядок визначає кілька випадків: 

  • настання строку наступного обстеження (планове обстеження);
  • виявлення дефектів, пошкоджень і деформацій у процесі поточного огляду та технічного обслуговування об’єкта, що проводиться його власником або управителем;
  • необхідності прийняття рішення про подальшу експлуатацію або демонтаж (ліквідацію) у зв’язку з пошкодженням об’єкта внаслідок позапроектних впливів (пожежі, стихійного лиха, аварії, воєнних дій або терористичних актів);
  • проведення перевірки технічного стану об’єкта для виконання проектних робіт із капітального ремонту, реконструкції, реставрації;
  • проведення перевірки врахування потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Проводити таке обстеження мають фахівці, які пройшли професійну атестацію та мають кваліфікаційний сертифікат на право виконання таких робіт (виконавці).

На період воєнного стану та протягом 90 календарних днів по його завершенню, окрім цих фахівців обстеження пошкоджених об’єктів може проводитись фахівцями інших професій: 

  • інженер-проектувальник ("провідний" або "I категорія"), який має кваліфікаційний сертифікат за спеціалізацією "інженерно-будівельне проектування у частині забезпечення механічного опору та стійкості";
  • експерт будівельний ("провідний" або "I категорія"), який має кваліфікаційний сертифікат за спеціалізацією "експертиза проектної документації у частині забезпечення механічного опору та стійкості";
  • інженер-консультант (будівництво) ("провідний" або "I категорія");
  • підприємства, установи та організації, у складі яких є такі виконавці.

Рішення про їх залучення приймається в залежності від складності виконання окремих етапів робіт з обстеження та його специфіки. Методику затверджує Мінрегіон. Інформація, яку зберуть виконавці обстеження, має міститься в Реєстрі будівельної діяльності (вона є компонентом Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва).

Проведення обстеження складається з наступних заходів:

  • Визначення і проведення оцінки фактичних значень параметрів технічного стану будівельних конструкцій;
  • Характеристик основи фундаментів, інженерних мереж і систем (крім технологічного устаткування), що характеризують експлуатаційну надійність об’єкта.

За результатами обстеження пошкоджених об’єктів виконавець складає звіт, який має містити: висновок про технічний стан; рекомендації щодо подальшої експлуатації або демонтажу (ліквідації); в разі потреби - відомості про пошкоджені (зруйновані) несучі та огороджувальні конструкції, інженерні системи, принципові рекомендації щодо їх відновлення (підсилення).

Саме цей звіт стане підставою для прийняття рішення про ремонт пошкоджених будівель або їх демонтаж. Також результати обстеження відображаються у паспорті об’єкта, який розробляється з використанням Реєстру будівельної діяльності.

Сергій Донков, радник LCF Law Group