REUTERS

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів (№3633).

Текст законопроекту розміщено на сайті ВР. Його автором є депутат від "Батьківщини" Андрій Кожем'якін.

Документом, зокрема, пропонується встановити, що незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв’язку зі своєю професійною діяльністю, незаконна відмова у доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб’єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності - карається штрафом від 500 до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8 тис. 500 грн до 17 тис. грн) або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років (нині штраф складає до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Відео дня

Читайте також"До 20% медіа на межі закриття": НСЖУ закликає владу підтримати українську журналістику в умовах карантину

Вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю - караються штрафом від 1 до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 34 тис. грн) або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 4 років (нині штраф складає до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Дії, передбачені частиною другою цієї статті, якщо вони були вчинені службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб, - караються штрафом від 2 до 3 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 до 51 тис. грн) або обмеженням волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого (нині штраф складає від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Як повідомляв УНІАН, за перші 5 місяців 2020 року на журналістів нападали 26 разів, найбільше – на карантині.