Над ЗАЕС нависла загроза вибуху / фото ua.depositphotos.com

Представники української влади попереджають, що Росія може підірвати Запорізьку АЕС. Наскільки реалістичний цей сценарій, розповів керівник Служби зовнішньої розвідки України в 2005-2010 роках генерал армії Микола Маломуж в інтерв'ю "Обозревателю".

За його прогнозом, цей похмурий сценарій не буде реалізований, оскільки він стане загрозою не тільки для України. Генерал зазначив, що у Путіна були чотири фактори шантажу:

  • підрив Каховської ГЕС;
  • підрив Кримського "Титану";
  • підрив Запорізької АЕС;
  • застосування ядерної зброї.

"Але думаю, що ядерний фактор не буде реалізований", - говорить екс-керівник Служби зовнішньої розвідки України.

Відео дня

Маломуж впевнений, що необхідно по максимуму звертати увагу всього світу на цю загрозу-збирати Радбез ООН, ГА ООН:

"Тому що це загроза миру, це вже не Каховська ГЕС. Це не той рівень загроз. Необхідно піднімати МАГАТЕ. Нещодавно вони заявляли, що не бачили вибухівки на ЗАЕС, але нехай перевіряють ще раз".

За його словами, розвідка повинна через різні канали повідомляти про загрозу і не допустити цього сценарію. Необхідно, продовжив генерал, щоб весь світ побачив реальні доказові матеріали, наприклад, фото машин з вибуховими речовинами.

Росія готує теракт на ЗАЕС

22 червня Зеленський з посиланням на дані ГУР заявив, що Росія готується здійснити теракт на Запорізькій атомній станції.

25 червня в ГУР опублікували інтерв'ю Буданова виданню The New Statement. У ньому він попередив, що біля 4 з 6 енергоблоків ЗАЕС російські війська розмістили техніку з вибухівкою. Глава української розвідки попередив, що ситуація ніколи не була такою серйозною, як зараз.

В українському МОЗ вже детально розповіли, що робити в разі радіаційної аварії.

Вас також можуть зацікавити новини: