Біженці з України на кордоні / Фото УНІАН

У Верховній Раді обговорюються ініціативи щодо послаблення мобілізаційних заходів для чоловіків призовного віку, проте поки до порядку денного їх вносити не будуть.

Про це розповів "РБК-Україна" спікер парламенту Руслан Стефанчук.

"Ми глибоко переконані, що всі питання, пов'язані з нинішнім мобілізаційним режимом - а він поширюється на чоловіків 18-60 років - не просто так передбачені. Це та кількість чоловічого населення України, яка може відстоювати незалежність України", - говорить він.

Відео дня

Стефанчук підкреслив, що законодавчими ініціативами неможливо змінити людину.  

"Якщо хтось хотів втекти з України, він одягався в жіночі вбрання, перевозив себе в якихось ящиках. А є люди, які, маючи посвідку на проживання в інших країнах, вважали, що повинні віддати свій борг Батьківщині, і поверталися з-за кордону. Кожна людина повинна усвідомити, що вона повинна виконати свій обов'язок перед Україною. Ми можемо на законодавчому рівні вводити якісь нові механізми й підходи, але все залежить від відчуття внутрішнього обов'язку кожної людини.

Тому так - ми розглядаємо деякі зміни, але хочемо, щоб був баланс. Щоб не проклали стежку для зловживань. Наприклад, розглядалося питання про те, щоб випускати студентів. А деякі кажуть: у нас зараз різко збільшиться кількість людей, які вступатимуть до закладів вищої освіти. З одного боку, це добре, якщо вони йдуть вчитися. А з іншого, реальна причина може бути зовсім іншою-виїзд з країни", - пояснив спікер.

Нагадаємо, вранці 24 лютого Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну. Тоді ж в Україні ввели воєнний стан. Згодом його дію було продовжено до 25 травня.

Хто з чоловіків може виїхати з України під час воєнного стану - читайте за посиланням.

Зазначимо, раніше в РНБО заявили, що всі чоловіки, які з початку дії режиму воєнного стану в Україні, покинули її без відповідного дозволу, на зворотному шляху будуть затримані для отримання пояснень.