Барна та аграрії закликали Укрзалізницю оперативно розв'язати проблему з браком вагонів / фото прес-служба ТОДА

Голова ТОДА та аграрії вкотре закликали Укрзалізницю оперативно вирішити проблему з браком вагонів через можливий зрив експортних контрактів.

Як повідомили УНІАН в прес-службі облдержадміністрації, ще одну відео-нараду щодо вирішення питання забезпечення області вагонами для потреб аграрної та видобувної галузей провели в облдержадміністрації. за участі голови ТОДА  Степана Барни, представників підприємств, які критично потребують вагонів, та виконавчого директора регіональної філії «Львівська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» Володимира Крота.

Читайте такожГолова ТОДА закликав Мінагрополітики та «Укрзалізницю» терміново вирішити питання постачання вагонами аграріїв області

Відео дня

В. о. директора департаменту агропромислового розвитку ТОДА Володимир Стахів повідомив, що цього сезону аграрії абезпечили рекордний збір зернових та олійних культур, зібравши 3,1 млн т збіжжя. 1,4 млн т згідн угод має бути експортовано.

«Основне питання – це поставка вагонів і тепловозів для того, щоб виконати контракти. Зараз нам було потрібно 17 тис. вагонів. Фактично за три місяці при потребі 9,8 тис. вагонів поставлено лише більше 2 тис. При потребі семи потужних тепловозів тернопільська дирекція має лише три», – констатував  Стахів.

Він додав, що за три місяці половина елеваторів не отримали жодного вагона.

«А це означає зірвані контракти й нараховані штрафні санкції», – зауважив Стахів.  

Кріт намагався запевнити, що ситуація із забезпеченням вагонами області покращується, однак не знайшов розуміння в присутніх.

«Я цього покращення не бачу, ані у відсотковому відношенні, ані в абсолютному. Так виходить, що перед нами уряд ставить питання про зростання врожайності, наповнення бюджету, ми це робимо, а в результаті не маємо як продати зерно», – сказав Барна.  

Він також зауважив, що окрім аграріїв від нестачі вагонів також потерпає  видобувна галузь, адже в області працює ціла низка кар’єрів, які маютьє забезпечувати сировиною заводи України.