Найкращі доступні ресторани рейтингу Мішлен в Європі / Ілюстрація REUTERS

На зорі автомобільної ери французький виробник автомобільних шин «Мішлен» почав випускати путівник для мандрівників, в якому була зібрана інформація про придорожні заправки, автомайстерні, готелі, кафе та ресторани.

Читайте такожКращі книги про подорожі: топ книг, які надихають подорожувати

Перший «Червоний гід Мішлен» опублікували в 1900 році, а в 1920 році в нього додали і власний рейтинг ресторанів. Ймовірно, тоді мало хто міг припустити, що цей рейтинг знайде величезний відгук у читачів і стане одним з найавторитетніших в індустрії, а функція дорожнього путівника у «червоному гіді» відійде далеко на другий план.

Відео дня

Ось вже понад 100 років експерти «Мішлен» подорожують і проводять таємну оцінку кухні ресторанів у Франції та далеко за її межами. Попадання в «Червоний гід» саме по собі є серйозним чинником престижності закладу. А надання ресторану спеціальних зірок (від однієї до трьох) за чудову кухню – гідна мрія для будь-якого шеф-кухаря.

Хто такий Мішлен

Компанія «Мішлен» отримала ім'я сім'ї свого засновника – відомого французького інженера, підприємця і промисловця Андре Жуля Арістіда Мішлена.

У 1889 році Андре разом зі своїм братом Едуаром заснували компанію «Мішлен» (Michelin), яка виробляла велосипедні, а надалі й автомобільні шини. За більш ніж 100 років свого існування компанія розрослася до гіганта автомобільної індустрії і справила величезний вплив на її розвиток.

Крім того, саме Андре Мішлен створив у 1900 році «Червоний гід Мішлен» – путівник по дорогах Франції, який згодом став відомим завдяки своєму рейтингу ресторанів. З 1909 року подібні путівники «Мішлен» починає випускати і для інших країн.

Андре Мішлен / Wikipedia

Рейтинг Мішлен – оцінювання

Система оцінювання Мішлен не змінювалася з 1930-х років, коли в путівнику ввели три зірки для маркування ресторанів. Ключовим критерієм оцінювання закладів є якість кухні, хоча всі подробиці оцінювання досі невідомі та становлять комерційну таємницю.

Так, одна зірка свідчить про відмінну якість кухні в ресторані для своєї категорії.

Дві зірки – прекрасна кухня, заради обіду в ресторані можна трохи змінити маршрут подорожі.

Три зірки – неймовірна кухня й приголомшливий шеф-кухар. Ресторан гідний того, щоб влаштувати заради нього окрему подорож.

Зірки можуть бути видані як закладу, так і конкретно його шеф-кухарю. Якщо кухар змінює місце роботи, то «забирає» свою зірку з собою.

Традиційно «Мішлен» видає зірки дуже скупо, а шеф-кухарі страшенно дорожать ними.  В історію навіть увійшли пов'язані з оцінюванням трагічні випадки.

Так, в 1966 шеф-кухар Ален Зік покінчив з собою через те, що його паризький ресторан втратив одну зірку Мішлен. А в 2003 році відомий французький шеф-кухар Бернар Луазо вистрілив собі в голову на тлі одних лиш чуток про те, що рейтинг його ресторану знизиться з трьох до двох зірок.

Мандрівникам і гурманам слід пам'ятати, що в оригінальному рейтингу Мішлен всього три зірки. Рекламні спекуляції типу «4 зірки мішлен» і «5 зірок мішлен», якими можуть користуватися деякі заклади, вводять користувачів в оману.

Віднедавна крім зірок деяким ресторанам дають «тарілки». Це відзнака для закладів, які не дотягують до «зоряного» статусу, але заслуговують на визнання. Найчастіше «тарілку» одержують відносно недорогі і затишні місця.

Список ресторанів Мішлен

На сьогодні в каталозі на сайті гіду Мішлен зібрані майже 12 тисяч закладів зі всього світу. При цьому відвідувачам пропонується дуже гнучка класифікація – від найкращої вуличної їжі до фешенебельних ресторанів старої школи, позначених зірками.

Там же можна відфільтрувати ресторани по країнах та зірках, і навіть зарезервувати столик.

Ресторани Мішлен – Україна

На офіційному сайті путівника українські ресторани поки не представлені, хоча в ЗМІ в останні роки з'являлися публікації про можливість присвоєння першої зірки Мішлен українському закладу або шеф-кухарю (зокрема – в Києві та Одесі).

Українським гурманам, які хочуть побувати в закладах Мішлен, доведеться спробувати щастя за кордоном.

Ресторани Мішлен – Париж

Франція – батьківщина «червоного гіда», відома на весь світ своїми кулінарними традиціями. У рейтинг Мішлен внесено сотні французьких ресторанів, в одному лише Парижі їх 476.

При цьому лише 9 ресторанів володіють трьома зірками:

Alléno Paris au Pavillon Ledoyen

Alain Ducasse au Plaza Athénée

Pierre Gagnaire

Le Pré Catelan

L Ambroisie

Épicure

Le Cinq

Guy Savoy

Arpège

Зазначимо, обід в цих топових закладах обійдеться гурману в середньому в 300 євро.

Інтер'єр ресторану Alain Ducasse в знаменитому готелі Plaza Athénée / thefork.com

Крім того, в Парижі є більш доступні варіанти: 15 ресторанів з двома зірками, і 89 ресторанів – з однією.

Звичайних туристів набагато більше зацікавлять паризькі ресторани з "тарілками" Мішлен. Наприклад L'Auberge de la Croix Blanche, Auberge de l'Abbaye і La Goutte Noire. Обід в таких закладах обійдеться всього в 30-60 євро.

Ресторани Мішлен – Відень

Австрійська столиця – один з головних центрів гастрономічного туризму в Європі. На сьогодні у рейтингу Мішлен представлені 67 ресторанів Відня. Серед них – один тризірковий, чотири двозіркових і вісім – з однією зіркою.

Єдиним тризірковим рестораном Вени є Amador кухаря Жуана Амадора.

Ресторан розташований у склепінчастому погребі виноробні Хайсан. Вартість обіду в цьому закладі складе 150-200 євро.

Ресторани з двома зірками – Konstantin Filippou, Mraz & Sohn, Steirereck im Stadtpark, Silvio Nickol Gourmet Restaurant. Обід там обійдеться приблизно в 100 євро.

Віденські ресторани з однією зіркою Мішлен: aend, Pramerl & the Wolf, SHIKI, Edvard, Tian, Das Loft, Le Ciel by Toni Mörwald, Walter Bauer.

Серед більш доступних варіантів з "тарілкою": DOTS Establishment, Fuhrmann, Das Spittelberg. Відвідати їх можна, якщо в кишені знайдеться хоча б 50-70 євро.

Ресторани мішлен – Прага

Прага була однією з перших країн колишнього радянського блоку, на яку звернули увагу в Мішлен. На сьогодні в «червоний гід» входить 31 ресторан чеської столиці. Але лише два з них відзначені зіркою.

Мова йде про заклади Field і La Degustation Bohême Bourgeoise. Обід там може обійтися приблизно в дві-три тисячі чеських крон (дві з половиною – три тисячі гривень).

Інтер'єр ресторану La Degustation Bohême Bourgeoise / Facebook

Більшість внесених в гід Мішлен чеських ресторанів при цьому відзначені «тарілками» (25 з 31). Можна звернути увагу на чимало з них: Café Savoy, George Prime Steak, Zdenek's Oyster Bar.

Ресторани Мішлен – Барселона

Столиця іспанської Каталонії популярна у туристів не в останню чергу завдяки своїй кухні. У рейтинг Мішлен 2019 внесено 56 закладів Барселони. Серед них два ресторани з трьома зірками, п'ять ресторанів з двома зірками, 12 відзначені однією зіркою.

Тризіркові заклади – Lasarte і ABaC, обід там обійдеться щонайменше в 180-200 євро.

Барселонський ресторан Lasarte / Facebook

Двозіркові – Disfrutar, Moments, Enoteca, Cocina Hermanos Torres, Angle. При відвідуванні таких закладів бажано мати в кишені хоча б 120-150 євро.

Однозіркові: Hoja Santa, Cinc Sentits, Tickets, Enigma, Oria, Alkimia, Aürt, Via Veneto, Hisop, Xerta, Pakta, Hofmann.

34 ресторани Барселони відзначені «тарілками», у багатьох з них можна смачно поїсти на суму до 80 євро. Серед таких закладів: Tram-Tram, Windsor, Silvestre.

Зазначимо, в гід Мішлен на сьогодні внесено тисячі гідних ресторанів на будь-який смак і гаманець, хоча зірок як раніше удостоюються лише одиниці.

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.