Вакцинація, які взяти з собою ліки, медикаменти / фото robinzon.ru

Збираючись в нову країну потрібно в першу чергу подбати про своє здоров'я. В подорожах по всьому світу ти можеш зустріти не тільки дивовижних попутників і захоплюючі історії, але й кліщовий енцефаліт, і жовту гарячку, і багато інших малоприємних захворювань. Готуватися до таких зустрічей треба заздалегідь. Розповідаємо, в яких країнах які щеплення потрібні.

Читайте такожІлля Головань: В ДТП гине в рази більше людей, ніж у результаті авіакатастроф. Альо літаків боятися, а маршруток – ні

Щеплення при виїзді за кордон

Важливо пам'ятати в першу чергу: у середньому щеплення потрібно робити як мінімум за 10 днів до поїздки (за цей час встигне сформуватися імунітет), але в деяких випадках щеплення охоплює два етапи – тоді потрібно починати готуватися за два-три місяці. Якщо ти збираєшся зробити кілька щеплень, також плануй це заздалегідь – між різними щепленнями теж повинен бути проміжок в місяць.

Обов'язковим з наведеного переліку щеплень є щеплення від жовтої лихоманки – при перетині кордону можуть вимагати довідку про його проведення.

Вакцинація при виїзді за кордон / ілюстрація / REUTERS

Від яких захворювань прищеплюватися:

  • Гепатит А – вірусна інфекція, що передається через воду та їжу, вражає шлунково-кишковий тракт.
  • Гепатит B – вірусна інфекція, що передається через кров і біологічні рідини (статеві контакти, медичні процедури), вражає печінку.
  • Черевний тиф – бактеріальна інфекція, що передається через воду та їжу, вражає шлунково-кишковий тракт і внутрішні органи.
  • Дифтерія – бактеріальна інфекція, що передається повітряно-крапельним шляхом, вражає ротоглотку, гортань, бронхи; може викликати набряк і важку інтоксикацію.
  • Правець – бактеріальна інфекція, що передається контактним шляхом (забруднені садна і рани), вражає нервову систему, викликає тяжкі судоми.
  • Сказ – вірусна інфекція, що передається через укуси заражених тварин, вражає нервову систему, викликаючи енцефаліт.
  • Жовта лихоманка – вірусна інфекція, що передається через укуси комарів, викликає сильну інтоксикацію і ураження печінки і нирок.
  • Кліщовий енцефаліт – вірусна інфекція, що передається через укуси кліщів, викликає сильну інтоксикацію, вражає головний і спинний мозок.
  • Японський енцефаліт – вірусна інфекція, що передається через укуси комарів, вражає головний мозок і мозкові оболонки.
  • Менінгококова інфекція – бактеріальна інфекція, що передається повітряно-крапельним шляхом, викликає сильну інтоксикацію і запалення оболонок головного мозку.
  • Малярія – інфекційне захворювання, що передається через укуси комарів, вражає печінку і селезінку, викликає сильну інтоксикацію. Щеплення від малярії немає, але є препарати, які потрібно приймати, щоб не захворіти. Дозування і тривалість такої профілактики залежать від конкретної країни – детальніше дізнаватися треба, якщо збираєшся в країни Центральної і Південної Америки, Азії та Африки.

Щеплення, рекомендовані всім туристам при подорожах у будь-які країни світу:

Гепатит А

Черевний тиф

Дифтерія

Правець

Щеплення, рекомендовані всім туристам при подорожах у будь-які країни світу довше 6 місяців:

Гепатит B

Щеплення рекомендовані при подорожах у країни Центральної і Південної Америки, Азії та Африки

Сказ

Жовта лихоманка

Рекомендоване щеплення від японського енцефаліту при подорожах по країнах:

Бангладеш, М'янма, Бутан, Бруней, В'єтнам, Індія, Індонезія, Балі, Іран, Ірак, Камбоджа, Китай, Кувейт, Малайзія, Мальдіви, Непал, Пакистан, Північна Корея, Південна Корея, Філіппіни, Шрі-Ланка, Тайвань, Тайланд, Японія.

Рекомендоване щеплення від менінгококової інфекції при подорожах по країнах:

Бангладеш, М'янма, Бутан, Індія, Монголія, Непал, Узбекистан, країни Африки.

Обов'язкове щеплення від жовтої лихоманки при подорожі по країнах:

Гвіана, Ангола, Бенін, Кот-Д'івуар, Буркіна-Фасо, Бурунді, Габон, Гана, Демократична Республіка Конго, Камерун, Конго, Ліберія, Малі, Маврикій, о. Майот, Нігер, острови Прінсіпі, Реюньйон та Сан-Томе, Руанда, Сьєрра-Леоне, Того, Центральноафриканська Республіка. Щеплення потрібно зробити не менше, ніж за 10 днів до виїзду. Імунітет зберігається 10 років.

Рекомендоване щеплення від кліщового енцефаліту при подорожі по країнах:

Росія (ліси Уралу, Далекого Сходу, Карелії, Поволжя), Білорусь (Біловезька пуща, Березинський заповідник). Щеплення робиться в 2 етапи з інтервалом в місяць, друге щеплення за місяць до поїздки.

Щеплення перед поїздкою за кордон: відео

Ліки в дорогу за кордон

Зробивши всі необхідні щеплення варто не забувати, що не менш важливим є наявність ліків у валізі. Бо в багатьох країнах в аптеках просте знеболювальне продають лише за рецептом лікаря.

Читайте такожВласний досвід: як з'їздити у закордонну відпустку з маленькою дитиною і вижити

Що взяти в аптечку за кордон? Це питання кожен раз застає зненацька при зборі валіз. Пропонуємо оптимальний склад дорожньої аптечки, який можна доповнювати залежно від умов відпочинку. Такий список ліків у відпустку не раз проявив свою ефективність під час поїздок за кордон.

Які взяти з собою ліки, медикаметны / pixabay.com

Туристична аптечка: список ліків в дорогу

Доведено на особистому досвіді: мінімальний набір медикаментів в дорогу варто взяти навіть самому здоровій людині. Скільки відпусток зіпсувала банальна головний або зубний біль, яка наздогнала в найбільш невідповідний момент? Краще убезпечити себе від таких «сюрпризів» і взяти необхідні препарати з дому. Адже аптечка мандрівника може врятувати не тільки відпустку, але і чиєсь життя.

Які таблетки брати у відпустку — відповідь на це питання залежить від багатьох факторів: віку і стану здоров'я мандрівників, пункту призначення, сезону, особливостей відпочинку. І тільки вам вирішувати, скільки місця у валізі виділяти під аптечку для поїздки за кордон.

Пропонуємо почати з короткого списку ліків в подорож, які не займуть багато місця в багажі, але допоможуть при найбільш поширених проблеми зі здоров'ям у поїздці.

Знеболюючі та жарознижувальні

  • Німесулід (Nimesulide) – протизапальний засіб при гострому болі
  • Дротаверин (Drotaverine) – знеболююче при м'язових спазмах, відоме тобі як но-шпа
  • Ібупрофен (Ibuprofen) – знеболювальну та жарознижувальну

Протиалергічні

  • Лоратадин (Loratadine) – при алергічних реакціях
  • Антисептик, бинт і пластир
  • Хлоргексидин (Chlorhexidine) – якщо потрібно обробити садно
  • Антисептичний гель для швидкої обробки рук
  • Еластичний бинт і мазь від розтягнень – якщо твій відпочинок обіцяє бути активним і є ймовірність підвернути ногу або розтягнути зв'язки

Шлунково-кишкові засоби

Активоване вугілля (Carbo activatus) – сорбент при отруєнні

Лоперамід (Loperamide) – при діареї

Додатково

  • Метоклопрамід (Metoclopramide) – засіб від захитування
  • Декспантенол (Dexpanthenol) – мазь від сонячних опіків
  • Будь-які «льодяники від болю в горлі (вибирай ті, у складі яких є антисептик) і краплі від нежиті – застуда чомусь легко чіпляється на відпочинку
  • Репелент від комах (комарів і кліщів), якщо збираєшся гуляти на природі. Якщо ти точно знаєш, що в регіоні, де ти будеш подорожувати, поширений кліщовий енцефаліт (Сибір, Урал, Далекий Схід) – не полінуйся заздалегідь зробити щеплення. Не хочеться тебе лякати, але це смертельно небезпечне захворювання. Якщо тебе вкусив кліщ поза межами цих регіонів, розслаблятися теж рано: потрібно пройти курс антибіотикопрофілактики лайм-бореліозу (питай у свого лікаря).

Аптечка туриста: відео

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.