Далеко не всі продукти можна проносити в ручній поклажі через сканер безпеки / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Часто ціни на їжу та напої в аеропортах серйозно завищені, тому багато туристів намагаються взяти з собою перекус з дому. Крім того, деякі мандрівники везуть з поїздки "смачні сувеніри".

Однак не всі вони знають, що насправді далеко не всі продукти харчування можна проносити в ручній поклажі через сканери безпеки в аеропорту, а тому під час перевірки потрапляють в неприємні інциденти – затримуються на контролі та втрачають свої продукти харчування.

Видання The Sun пояснило, які продукти харчування можна брати з собою в ручну поклажу, а які краще залишити вдома.

Відео дня

Так, печиво, сендвічі, фрукти, овочі та інші тверді продукти харчування можна сміливо провозити через службу безпеки в більшості аеропортів, якщо митні правила конкретної країни не забороняють цього.

Однак є низка продуктів, до яких співробітники безпеки аеропорту ставляться як до рідин. Наприклад, це банки з джемом, хумусом, сиропами, медом і гуакамоле, а також йогурти, супи і соуси – всі вони повинні бути в контейнерах, поміщених в один прозорий герметичний пластиковий пакет ємністю не більше літра з розмірами приблизно 20х20 см, а їхній сумарний обсяг не повинен перевищувати 100 мл (якщо іншого не передбачено правилами конкретного аеропорту).

Банки з оливками і корнішонами, а також консервований тунець в бляшанках також заборонені, оскільки їхній обсяг часто перевищує 100 мл і вони містять рідину.

Водночас, солодощі, такі як карамель або шоколадні цукерки з рідкою начинкою, провозити можна, але вони також повинні поміщатися в пластиковий пакет для рідин, що закривається, разом з усіма іншими рідинами.

Зате в ручну поклажу можна сміливо класти твердий сир, а ось м'який сир слід здати в багаж.

До слова, якщо зробити вдома бутерброд, намазавши масло, хумус або джем на хліб, то служба безпеки аеропорту дозволить його пронести.

При цьому пасажирам радять перед проходженням через службу безпеки в аеропорту діставати їжу з сумки і класти її на помітне місце, оскільки на контролі їх швидше за все попросять дістати їжу з сумки, а це може призвести до затримок.

Також варто перевірити, чи не забороняє влада країни вильоту/прильоту провезення будь-яких продуктів з різних причин. Наприклад, в США і Австралії бували випадки, що у пасажирів забирали сендвічі з шинкою, тому що вони не відповідали митному законодавству – вважалися потенційно небезпечними для місцевого тваринництва.

При цьому при провезенні рідин через службу безпеки аеропорту діє низка винятків, наприклад, на основі медичних показань.

Також пасажири, які подорожують з дітьми до 2 років, можуть взяти в ручну поклажу дитяче молоко, стерилізовану воду та інше дитяче харчування у формі рідини, гелю або пасти – в обсягах, необхідних на всю дорогу.

Як повідомляв УНІАН, раніше досвідчена Стюардеса розповіла, що більша частина товарів в магазинах duty free в аеропортах – це грабіж. Вигідними для покупки є лише деякі товари.

Водночас, її колега попередила пасажирів, що далеко не вся їжа підходить для того, щоб брати її з дому в літак. "Домашня" їжа може бути не тільки небезпечна для самого пасажира, але і здатна зіпсувати політ іншим мандрівникам в літаку.

Вас також можуть зацікавити новини:

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.