Кривавому злочину Росії, яка 14 січня вдарила ракетами по Дніпру, передувала важлива й довгоочікувана новина для України. А саме: отримання наступального озброєння від міжнародних партнерів. 

На сьогодні відомо, що прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак схвалив план відправки до України 14 танків Challenger 2, а також 30 самохідних артилерійських установок AS90. Дійсно, мова йде про намір Британії передати нам спочатку 4-6 бойових танків. Але в цьому питанні слід звернути увагу на заяву міністра оборони Британії Бена Уолеса, який оголосив цю партію танків тільки першою передачею. Скоріше за все, вони ще не провели ревізію, а також не визначили, яку кількість танків могли б передати Україні без шкоди власній обороноздатності. 

Цього разу росіяни не змогли завдати точних ударів по об'єктах інфраструктури

І хоча офіційно ця інформація з’явилась на сайті британського уряду лише у неділю, маємо розуміти: ракетний удар Росії по Дніпру фактично є відповіддю агресора на рішення про передачу танків Україні.

Росіяни дуже довго розповідали, що передача танків Україні стане загостренням. І вони не могли таке загострення не продемонструвати. 

Ще один нюанс — цього разу росіяни не змогли завдати точних ударів по об'єктах інфраструктури. Так, деякі зачепили, але якщо порівняти з попередніми ракетними атаками, 14-15 січня РФ здійснила не такий прицільний та не такий масовий обстріл. 

Таким чином РФ вкотре намагається підіймати ставки

Все це схиляє до думки, що останні обстріли були сигналом Росії та "показухою" для інформаційного сплеску. Адже ми побачили застосування нового типу озброєння, потенційне застосування балістики, але без особливих на те стратегічних цілей. Таким чином РФ вкотре намагається підіймати ставки. 

Проте ми бачимо, що Захід не сприйняв це як шантаж. Адже озброєння нам готові передати і британці, і поляки, і французи. Нагадаю, що міністр оборони Франції Себастьян Лекорню повідомив, що Україна найближчим часом отримає танки AMX-10RC.

Загалом, якщо ми подивимось на зростання російської ескалації в плані використання боєприпасів, а також конкретних типів ракет, стає зрозумілим, на що росіяни натякають. Мовляв, після балістичних ракет можуть бути тільки ракети із ядерними боєголовками. 

Та річ у тім, що в росіян немає інструменту, щоб загострювати ситуацію надалі. Ми бачили, що вони вже знімають з ракет частину, яка може переносити ядерний заряд, а запускають вже "истукан", або ж ракету зі стандартним конвенційним зарядом. 

Так чи інакше, ймовірність отримання іранських ракет Росією зменшується

Що далі? Росіяни спробують продовжити все, що й робили до цього: обстрілювати цивільні об’єкти, залякувати, а якщо їм вдасться домовитись з Іраном про передачу ракет, продовжити масові обстріли енергетичної інфраструктури. До слова, серед західних колег все більше розмов про те, що РФ може вдатися й до застосування хімічної зброї. Така ймовірність є, тому що це також один з можливих сценаріїв ескалації. 

З іншого боку, у росіян наразі дуже обмежена стратегічна маневреність. Навіть якщо вони отримують ракети від Ірану, то лише у малій кількості. Річ у тім, що ситуація в Ірані залишається дуже нестабільною. Ми бачимо, що Іран не змінив свого курсу на загострення на Близькому Сході. Він збирає все більшу коаліцію опонентів, серед яких і Ізраїль, і Саудівська Аравія, — фактично всі союзники США в цьому регіоні. А тому, в першу чергу, ракети потрібні самому Ірану. Тож, якщо ці передачі можуть відбутись, вони будуть дуже обмеженими.

Крім того, це ще один фактор у застосуванні США нових санкцій, які  не дозволять Ірану передати Росії не тільки озброєння, але й всі необхідні їй ресурси та комплектуючі. Наприклад такі, що були б поставлені до РФ через треті країни, щоб росіяни зібрали ракети вже на власних потужностях. Так чи інакше, ймовірність отримання іранських ракет Росією зменшується. 

Натомість Україні слід очікувати на нову наступальну зброю.

Олександр Краєв, експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма"