Є докази страт та інших серйозних зловживань з боку російських військ / фото president.gov.ua

Набагато легше притягнути до відповідальності за воєнний злочин солдата, який його вчинив, ніж лідера, який віддав наказ.

За словами експерта зі збору доказів військових злочинів у конфліктах з Human Rights Watch Х'ю Вільямсона, є докази страт та інших серйозних зловживань з боку російських військ, пише BBC.

За його словами, встановлення "ланцюга командування" дуже важливо для будь-яких майбутніх судових розглядів, включно з тими, коли лідер санкціонував звірства, або закрив на це очі.

Відео дня

"У нашому українському звіті є один цікавий епізод, де командир дає вказівку солдатам вивести двох мирних жителів і застрелити їх. Двоє солдатів заперечують проти цього і цей наказ не виконується. Отже, є явні докази деяких інцидентів у російській армії, але також є елемент командування та управління", - сказав Вільямсон.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) також може притягнути до відповідальності за злочин "ведення агресивної війни". Це злочин невиправданого вторгнення або конфлікту, що виходить за межі виправданих військових дій з метою самооборони.

Він виник у Нюрнберзі після того, як суддя, надісланий Москвою, переконав союзників, що нацистські лідери повинні постати перед судом за "злочини проти миру".

Проте експерт з міжнародного права з Університетського коледжу Лондона, професор Філіп Сендс каже, що МКС не зможе притягнути до відповідальності російських лідерів, оскільки країна не є підписантом цього суду, бо вийшла з нього в 2016 році.

Якщо будуть докази, прокурор попросить суддів МКС видати ордери на арешт для доставлення винних до суду в Гаазі. Але є практичні обмеження його сили. Наприклад, Росія навряд чи буде видавати підозрюваних, тож заарештувати їх зможуть, тільки якщо вони поїдуть до іншої країни.

Теоретично Рада Безпеки ООН могла б попросити МКС розслідувати ці правопорушення. Але знову ж таки, Росія може заблокувати рішення РБ ООН.

Ефективність МКС - і те, як міжнародне право діє на практиці - залежить не лише від договорів, а й від політики та дипломатії.

Філіп Сендс та багато інших експертів стверджують, що, як і в Нюрнбергу, рішення знову лежить у дипломатії та міжнародній угоді.

Він закликає світових лідерів створити одноразовий трибунал для переслідування злочину агресії в Україні.

Бучанська різанина

2 квітня світ побачив свідчення звірств російських військових у населених пунктах Київської області. На шокуючих фото з Бучі видно, що окупанти вбивали зв'язаних людей. Українців ховали в братських могилах. Деякі трупи залишалися прямо посеред вулиць.

Світові лідери не змогли обійти увагою звірства росіянин. Дії армії РФ засудили у всіх європейських країнах і організаціях. У зв'язку з цим в ЄС заявили, що готують нові санкції проти Росії. За даними Financial Times, нові обмеження включають заборону на використання російськими судами портів ЄС, Додаткові експортні обмеження та ембарго на постачання енергоносіїв.

Вас також можуть зацікавити новини: