Росія за Путіна повернулася за радянських часів, у закритість / фото REUTERS

Російський диктатор Володимир Путін програв війну проти України із самого її початку. Це розуміли насамперед військові, які попереджали його, що російська армія не переможе, а РФ це призведе до розпаду.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив екс-співробітник КДБ СРСР та Служби зовнішньої розвідки РФ, політолог Сергій Жирнов.

"Його попереджали. Але він упертий, якщо ухвалює рішення, то не може від нього відмовитися", - описав характер Путіна колишній розвідник.

Жирнов наголосив, що Путін намагається керувати країною з 9 часовими поясами самостійно. І коли він намагається розв'язувати проблеми туалету на Чукотці – для керівника його рівня це смішно, зазначив експерт.

Проте, хто все ж впливає на Путіна, Жирнову важко сказати, бо Росія повернулася за радянських часів, у закритість.

"У Радянському Союзі ми хоч бачили демонстрації на Червоній площі двічі на рік. І з того, як хто стояв на Мавзолеї, намагалися зрозуміти, що у них там, у павуків, відбувається", - нагадав Жирнов.

За його словами, голова уряду Мішустін, голова Держдуми Володін і всі, хто обіймає високі посади на Путіна точно впливають найменше. Вони навпаки, від нього залежать і є його маріонетками.

"Поняття "колективний Путін" – туди відносять більшість із ради безпеки, і він там головний. Це переважно ті, хто був з ним у КДБ", - пояснив екс-розвідник, додавши, що персональна риса характеру диктатора - символізм.

"У нього багато комплексів неповноцінності, і такій людині потрібні прив'язки, охоронна символіка. Це його психотип, психологічний портрет. Він не боровся за владу і нічого не робив, щоб опинитись у кріслі диктатора. А коли щастить такій людині з комплексом неповноцінності, він починає вірити у божественне призначення, передбачення, старців", - резюмував Жирнов.

Суперечки у вищих ешелонах влади РФ

Як повідомлялося, напередодні лідер Чечні Рамзан Кадиров почав активно критикувати військове командування на тлі поразки РФ в Лимані. Він звинуватив російське військове командування в нездатності оперативно відреагувати на загострення ситуації, а також заявив, що Росії необхідно захопити території чотирьох областей України всіма доступними засобами, включаючи ядерну зброю малої потужності. При цьому після оголошення часткової мобілізації в Росії 21 вересня Кадиров заявив, що в Чечні мобілізація не проводитиметься, бо за час війни в Україні Республіка "перевиконала план".

"Кухар Путіна", власник ПВК Вагнера (ПВК Ліга) Євген Пригожин повторив критику Кадирова на адресу російського військового керівництва.

Наслідків для них обох не було. Ба більше, Кадиров вдруге з 24 лютого отримав "підвищення". Наприкінці березня він став генерал-лейтенантом, а цього тижні Путін дав його звання генерал-полковника. 

Крім того, як зазначали аналітики, ток-шоу на федеральних каналах негайно підхопили заяви Кадирова-Пригожина, що спонукало коментаторів у прямому ефірі посилити критику вищого військового командування. Критикувати російську армію на пропагандистських каналах почали вперше.

Все частіше лунають думки про те, що Путін зрештою намагатиметься зробити винуватим у невдачах на війні проти України військове командування. Зокрема, ISW прогнозує, що главу Міноборони РФ Сергія Шойгу зроблять цапом-відбувайлом.

Вас також можуть зацікавити новини: