Винищувач JAS 39 Gripen / Фото - Saab

Коли мова йде про винищувачі для України, то в першу чергу згадуються саме американські літаки: F-15, F-16 чи F/A-18. Кожен з них має свої вагомі переваги та особливості, що викликає жваве обговорення. Але за цим доволі часто забувають і про інші можливості, про які нагадав міністр оборони України Олексій Резніков.

"Якщо хтось думає, що літаки F-16 - це рішення, то вони глибоко помиляються. Наші аеродроми не готові для F-16, там є нюанси. Тому, можливо, нам потрібні інші літаки. Не тільки F-16 хороші. Є інші літаки сучасного стандарту. Наприклад, Gripen шведського виробництва", - заявив міністр оборони в інтерв'ю BBC.

І насправді легкий однодвигунний винищувач покоління 4+ Gripen від Saab, ще до вторгнення РФ розглядався одним з кандидатів на роль літака для Повітряних Сил України.

Можливості Gripen

Перше, що треба знати про шведський JAS 39 Gripen це те, що він створювався саме для умов Швеції, яка лише нещодавно "постукала" у двері НАТО, а до цього десятиріччями спиралась виключно на свої сили у питання можливого конфлікту з СРСР, а потім і РФ.

Тобто під час його створення, яке велась у 80-х роках, були закладені деякі вкрай важливі параметри - простота в обслуговуванні, невибагливість до злітно-посадкових смуг, дешева експлуатація і все це не за рахунок бойової ефективності.

Перший політ Gripen здійснив у 1988 році та ще до завершення всього циклу випробувань був замовлений шведською армією, яка почала отримувати серійні машини у середині 90-х. Загалом існує три покоління Gripen: A (одномісний)/B (двомісний), C/D та E/F. І фактично вони відповідають рокам за рівнем технологій та оснащеності: 90-ті, 2000-ні та 2010-ті роки.

Остання версія JAS 39E/F, за масштабність оновлення, взагалі має додаткову назву Gripen New Generation. Бо літак отримав дійсно цілий пакет нововведень. Зокрема новий двигун F414 F/A-18 Super Hornets, що дозволяє літаку без форсажу летіти на надзвуковій швидкості.

Також у літак інтегровані всі сучасні цифрові системи, включно з радаром з активною фазованою решіткою, оптико-локаційною системою, станцією радіоелектронної боротьби та зниженням помітності. Тобто за рівнем технічної оснащеності JAS 39E/F навряд поступається тому самому F-16 сучасних версій

Максимальна злітна вага становить 16,5 тонн, а кількість точок озброєння - 10. Завдяки збільшеному об’єму палива бойовий радіус дії збільшений до 1300 км.

Винищувач JAS 39 Gripen / Фото-Saab

Особливості Gripen

За Gripen закріплено звання найбільш економного винищувача 4+ покоління. Вартість льотної години у сучасній версії JAS 39E/F, за неофіційними даними, коштує лише 4 тисячі доларів. В той час, коли у найближчого конкурента, F-16, мова йде про цінник від 8 тисяч доларів. Але треба зважити на те, що цей параметр, в першу чергу, залежить від способу калькуляції.

Але те що безперечно - можливість Gripen працювати зі злітно-посадкових смуг поганої якості, включно з автомобільними трасами. Це пов’язано з тактикою шведських повітряних сил, які мають у випадку необхідності максимально розсередитись по всій країні.

Також за шведським літаком свого часу міцно закріпилось звання найдешевшого винищувача, який можливо навіть взяти у лізинг. Але це пов’язано з тим, що у 2000-х роках Швеція активно розпродавала машини зі складу збройних сил у рамках скорочення оборонних витрат. В результаті Угорщина та Чехія у 2003 році взяли в оренду по 14 машин у версії JAS 39C/D за 700 та 800 млн доларів відповідно.

Станом на 2016 рік літаки у цій же версії Saab пропонував Індонезії по 94 млн доларів за одиницю - 16 машин за 1,5 млрд доларів. А ось новітні JAS 39E/F Gripen коштують вже по 130-150 млн доларів за одиницю. Єдиний їх покупець, Бразилія, яка у 2014 році замовила 36 машин та право на локалізоване виробництво ще 15 винищувачів за 5,4 млрд доларів.

Характеристики JAS 39E / F Gripen

  • Екіпаж: 1 (версія E) / 2 (версія F) людини
  • Розмах крил: 8,6 м
  • Максимальна злітна вага: 16,5 т
  • Корисне навантаження: 7,2 т
  • Двигун: 10000 кгс на форсажі
  • Точок підвіски: 10
  • Максимальна швидкість: 2 Маха
  • Бойовий радіус: 1500 км