Росіяни здатні влаштовувати тільки авіанальоти з використанням КАБів або ФАБів / фото Міноборони Російської Федерації

Військовий експерт Михайло Самусь пояснив, чи можуть росіяни створити певну блокаду Харкова їхніми авіаційними або артилерійськими спроможностями.

"Якщо подивитись на карту та масштаби, то це сотні кілометрів. Проблема російської авіації в тому, що вона не може діяти вільно в нашому просторі. Вона може підходити, наприклад, 50 км до лінії фронту або кордону і запускати КАБи або ФАБи з модулями. І це тільки через те, що в нас немає достатньо авіації потужної, яка могла би своїми радарами і засобами відганяти їх далі ніж на 50 км. від кордону. Тобто, вони не можуть зайти в наш повітряний простір",- акцентував Самусь в ефірі телемарафону.

Він зазначив, що росіяни здатні влаштовувати тільки авіанальоти з використанням КАБів або ФАБів. Аналізуючи можливість тенденції до зниження авіаційних нальотів через знищення ворожих носіїв, зокрема Су-25, експерт вказав на принципову різницю між Су-25 та Су-34 з КАБами або ФАБами.  

Відео дня

"Штурмовик Су-25 працює безпосередньо на полі бою і підтримує роботу піхоти. Сьогодні була новина, що американці виділяють нам новий пакет допомоги, там є Stinger. Ось ці ПЗРК є ідеальним засобом знищення тих же самих Су-25, які працюють на полі бою, тому треба системи короткої дальності дії. Для (знищення-УНІАН) Су-34 потрібні Patriot, F-16, тобто засоби далекої дії, середньої дальності", - сказав він.

Самусь зауважив, росіянам не вдалося досягнути результатів та прорвати фронт до 9 травня і вони розуміють, що вікно можливостей закривається.

"Наприкінці квітня нам підписали допомогу США. Бюрократія та логістика забирає певний час. Тобто, в них є ще місяць, можливо трошки більше, щоб реалізувати якісь політичні завдання, щоб окупувати Донбас або хоча би прорватися на фронті. Тому були припущення, що вони можуть фактично скопіювати дії РДК. Умовно, для того, щоб пошуміти, створити ілюзію великого наступу на Харківському напрямку. З військової точки зору, примусити українське командування відтягнути резерви з Донбасу та з інших напрямків на цей напрямок", - пояснив він. 

Саме тому ворог вирішив включити свій план "Б" на Харківському напрямку.

"Пошуміти, здійснити рейди, диверсії, обстріли. Вони, звісно, будуть зараз намагатися продемонструвати, що випалюють все ударами артилерії та КАБами. Якщо, наприклад, українські війська не будуть адекватно реагувати, то можливо їм вдасться чогось досягти. У всякому разі РДК вдавалося заходити доволі далеко (на територію РФ-УНІАН) на кілька тижнів", - зазначив Самусь.

Експерт не виключає, що такий сценарій дій як на Харківщині, росіяни можуть спробувати здійснити по Сумському напрямку.

"Можуть спробувати зайти на кілька сотень метрів, а можливо навіть 2-3 км., як дозволяє місцевість, в Сумську область. І так саме спробувати пошуміти, можливо, як розвідка боєм, десь вдасться пройти", - додав він.

Наступ РФ на Харківщині - деталі

10 травня вранці російські окупанти під прикриттям бронетехніки намагалися прорвати українську лінію оборони на Харківщині. Ворог здійснював авіаудари із застосуванням керованих авіаційних бомб на Вовчанському напрямку.

За інформацією Генштабу ЗСУ, на Харківщині тривають оборонні бої проти спроб російських загарбників вести наступальні дії та просуватись в глибину території України. Зазначається, що в напрямках населених пунктів Липці та Вовчанськ Харківської області продовжуються контрударні заходи, ворог застосовує піхоту та техніку. У Генштабі стверджують, що Сили оборони  діють на підготовлених оборонних рубежах та здійснюють вогневе ураження із завданням зірвати ворожий наступ та знищити окупантів, який вклинився в українську оборону.

Вас також можуть зацікавити новини: