На тимчасово захопленій російськими окупантами Запорізькій атомній електростанції може виникнути нова загроза ядерній та радіаційній безпеці. Нещодавно ЗАЕС знову була за крок до блекауту: працювала лише одна лінія живлення. Водночас в Запорізькій області російська армія готується до нового наступу.

"Нещодавно ЗАЕС знову була за крок до блекауту: працювала лише одна лінія живлення"

Загалом ситуація не змінюється - станція знаходиться у критичному стані. Нещодавно там були зруйновані лінії електропередач, які живлять інфраструктуру ЗАЕС, використовуються для власних потреб - що важливо для забезпечення безпеки станції - там є певне обладнання, яке забезпечує безпеку реакторів, відпрацьованого ядерного палива і т.д.

Відео дня

З шести блоків на ЗАЕС п’ять наразі знаходяться в стані холодного зупину. Це найбільш безпечний стан. Один блок – в гарячому зупині, і це неправильно. Наша інспекція дала вказівку, щоб всі шість блоків були виведені в холодний зупин, але чомусь гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі це не турбує.

Тим часом росіяни навмисно не ставлять шостий блок в холодний зупин. Їх цілі зрозумілі - вони хочуть весь час тримати станцію в напрузі, щоб, у разі необхідності, перевести її, скажімо так, у стан "бойової готовності", тобто в аварійний стан. Тому цей блок і тримають в стані гарячого зупину.

"Росіяни навмисно не ставлять шостий блок в холодний зупин. Їх цілі зрозумілі - вони хочуть весь час тримати станцію в напрузі"

Також на ЗАЕС є проблеми з персоналом, його там не вистачає. А той персонал, що працює, весь час перебуває під великий психологічним тиском, в ненормальних умовах. Тому люди не можуть виконувати всі свої функції надійно. При цьому, завезений з Росії персонал не орієнтується, не знає інженерних особливостей станції. Тому ризики на станції високі постійно.

Ще один момент - чомусь пан Гроссі схвалив рішення про перезавантаження палива з реакторної зони в зону витримки відпрацьованого палива. Це небезпечна в даній ситуації операція. Станція нормально не працює вже майже два роки, і хоча терміни перебування цього палива в активній зоні реактора закінчилися, але було б безпечніше, якби воно там продовжувало знаходитися, ніж зараз його перевантажувати.

Тому ми бачимо ситуацію, коли, з одного боку, ЗАЕС перебуває в окупації, там розміщена російська військова техніка, російські військові, психологічний тиск не дозволяє персоналу нормально працювати. З іншого боку, ми бачимо, що пан Гроссі обіймається з окупантами, схвалює якісь незрозумілі рішення, тобто, по суті, легалізує роботу загарбників на станції. При цьому, інспекторів МАГАТЕ не пускають на багато об’єктів на станції.

"Пан Гроссі обіймається з окупантами, схвалює якісь незрозумілі рішення, тобто, по суті, легалізує роботу загарбників на станції"

І все це - дуже небезпечно. Хоча МАГАТЕ і намагається щось інспектувати, але його дії нічого, крім шкоди, не приносять. Фактично, з мовчазної згоди МАГАТЕ, відбувається легалізація перебування на ЗАЕС російських терористів.

Щодо лінії живлення, росіяни навмисно її пошкоджують, щоб створювати небезпечну ситуацію, шантажувати цим світ. Те саме стосується перебування одного із блоків в стані гарячого зупину.

Але станом на сьогодні я не бачу передумов для того, що вони хочуть саме зараз створити аварію. Вони просто вдаються до чергового шантажу, щоб залякати і Україну, і світ. Це така стара КДБшна типова поведінка. І це таке саме залякування, як інформація про те, що збираються розмістити ядерну зброю в космосі. Такий собі, на мій погляд, блеф.

"Чи можуть вплинути на ситуацію на ЗАЕС нинішні атаки ворога? Не думаю. Коли росіяни наступають, це ніяк не впливає"

Та, попри це, ситуація на станції надзвичайно небезпечна, і з кожним місяцем небезпека зростає. При цьому, на мій погляд, світ неадекватно реагує на таку небезпечну ситуацію. На жаль, не застосовуються усі важелі впливу, зокрема, санкції проти "Росатому" - він стало працює та поставляє ядерне паливо.

Чи можуть вплинути на ситуацію на ЗАЕС нинішні атаки ворога? Не думаю. Коли росіяни наступають, це ніяк не впливає. Стацію вони тримають саме для того, щоб шантажувати світ у разі, якщо наступатимуть українські військові.

Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова