Загалом на фронті є способи завадити розвідувальним безпілотникам армії РФ / колаж УНІАН, фото Генштаб, 123 обр ТрО

Авіаційний експерт Анатолій Храпчинський розповів, чому велика кількість безпілотників ворожої армії опиняється у тилу Сил оборони ЗСУ. За його словами, після знищення літаків А-50, росіяни почали активно використовувати БпЛА, аби отримати для себе більше інформації. 

"Після знищення літаків А-50, Росія почала катастрофічно потерпати від відсутності інформації на прифронтовій зоні внаслідок того, що в них перестали працювати радіолокаційні системи з ДРЛО. До цього теж літали БпЛА, але не так активно. Тому вони зараз активно почали використовувати безпілотні системи, щоб отримати більше інформації", - пояснив експерт для видання "Фокус".

Храпчинський додав, що російські окупанти оприлюднюють і успішні операції, зокрема і, до прикладу, удари по Запоріжжю.

Відео дня

"Ми можемо казати, що тут є суто психологічний тиск, а також необхідність отримування інформації. БпЛА дозволяють отримувати більше цікавої інформації", - наголосив експерт.

Також журналісти з'ясували, що є способи завадити розвідувальним безпілотникам ворога, як на підльоті, так і в самому тилу. За словами Храпчинського, БпЛА типу "крило" не завжди потрібна супутникова система навігація GPS, адже вони стабілізуються у повітрі фізичним чином, мається на увазі потоком повітря, через що засоби РЕБ їх не збивають. 

Крім того, він додав, що у випадку коптерів придушення на певній ділянці теж особливо не допоможе, якщо пілот керує апаратом. Це означає, що засоби РЕБ можуть відрізати зв'язок між оператором та БпЛА, проте якщо дрон збирає дані в автоматичному режимі, до прикладу, впродовж години, а потім повертається, аби надати інформацію, то все має зовсім інший вигляд, оскільки придушення не може зупинити процес збору даних. 

"Інша справа, коли літак знаходиться у повітрі й картинка передається онлайн. Ми бачимо, наприклад, удари по важливих і чутливих обʼєктах на території України. Треба не забувати, що ми бачимо вже кінцевий результат. Цілком ймовірно, що вони можуть знімати відео навіть не маючи звʼязку з апаратом. Але проблема дійсно є. Треба збільшувати кількість засобів радіоелектронної боротьби, щоб придушувати можливості розвідувальних БпЛА, але й фізичне знищення теж можна було б робити", - зауважив авіаційний експерт. 

Використання Росією безпілотників на фронті: останні новини

Раніше у Forbes розповіли, що Росія та Україна нарощують запаси безпілотників та активніше застосовують їх на полі бою, через це у виданні наголосили, що війна дронів в Україні вийшла на новий рівень. Так, російські загарбники модифікують свої БпЛА, аби вони були ефективнішими в бою. 

Як писав УНІАН, у РФ також вигадали "чудо-РЕБ" для захисту НПЗ від українських дронів. Таким чином у "Ростєху" заявили, що вже мають у своєму активі комплекс, що нібито може впоратися із таким завданням, проте "просто раніше він не випускався масово".

Вас також можуть зацікавити новини: