Чи могла Україна захистити Крим у 2014 році / Ілюстрація REUTERS

Українська армія взимку 2014 року готувала секретну операцію, аби зірвати анексію Криму Росією та захистити півострів.  В Крим збирались перекинути найбоєздатніші підрозділи ВДВ.

Читайте такожAtlantic Council: У глобальній гібридній війні Росії всі дороги ведуть в Україну

Про це йдеться в матеріалі «Крим.Реалії». Зазначається, що коли підготовка операції стартувала, в Криму на планових військових навчаннях уже перебувала розвідрота 25-ї повітряно-десантної бригади ЗСУ. Планували також перекинути розвідників із Кіровоградського полку спеціального призначення та 79-у аеромобільну бригаду з Миколаєва.

Екс-заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос у 2014 році керував штабом ВДВ України. У коментарі журналістам він розповів, що операцію дійсно готували у лютому і планували розпочати на початку березня.

«ЗСУ розглядали варіант захоплення наших територій. І багато військових частин були орієнтовані діяти згідно з цим планом, щоб відбити, ймовірні, спроби захоплення територій. Серед них і частини ВДВ: 25-а повітряно-десантна бригада й 79-а аеромобільна бригада. ... Вони повинні були увійти до Криму, зайняти позиції та посилити те угруповання в Криму, яке було на той час у ЗСУ», – розповів військовий.

За словами Кривоноса, у Генштабі ЗСУ розробили триетапний план звільнення півострова.

На той момент у Криму на планових навчаннях уже перебувала розвідувальна рота 25-ї повітряно-десантної бригади ЗСУ.

У підрозділі було 80 десантників зі штатною стрілецькою зброєю. Техніка: БМД-2 – бойові машини десанту, озброєні 30 мм автоматичною артилерійською гарматою. Важке озброєння транспортували військовими вантажівками КамАЗ та «Урал». Командиром розвідроти тоді був Микола Палас.

Підрозділ із Дніпропетровської області розташовується неподалік від військових 36-ї бригади берегової оборони ЗСУ у Перевальному.  Втім, ситуація змінилась, коли частину 36-ї бригади без бою здали росіянам.

Микола Палас переконаний, що українські десантники у 2014 році були готові дати бій загарбникам, але наказу не було.  

Більше новин на тему