Україна може отримати від США американські винищувачі для відбиття наступу окупантів / Фото-US Air Force

Нарешті у США приступили до перших практичних кроків з переозброєння Повітряних Сил України на західні винищувачі. Принаймні у Конгрес США внесли законопроект, який передбачає навчання українських пілотів на американських винищувачах.

"Для українських військових дуже важливо пройти навчання та ознайомитися з цими повітряними платформами, якщо Росія продовжить свою згубну кампанію проти суверенітету України. Незалежно від того, чи розмістять США та їхні союзники таке обладнання, ця програма зміцнить українські збройні сили та забезпечить їхню довгострокову стабільність та безпеку", -йдеться у спільному зверненні конгресменів-авторів законопроекту.

Тобто мова не йде, про те, що вже "завтра" Україна отримає літаки, але саме з таких кроків і складається шлях отримання нового озброєння, яке дійсно буде мати більш ніж величезне значення для перемоги війні. Саме про це йде мова у зверненні, де підкреслено, що "США можуть допомогти Україні змінити ситуацію у повітряній сфері, надавши українським силам вирішальну перевагу в війні".

Відео дня
Винищувач F-15 / Фото-US Air Force

Водночас залишається питання, який саме літак може стати основним для Збройних Сил України. Враховуючи те, що США, вочевидь, не ризикнуть передавати найсучасніший F-35 п’ятого покоління, виробництво якого до того ж, завантажено через величезні замовлення від ВПС США та цілого ряду країн-членів НАТО, то найбільш вірогідними кандидатами є F-15, F-16 чи F/A-18.

Всі ці літаки зараз знаходяться у достатній кількості у розпорядженні США, а що найголовніше, замінюються на F-35, тобто їх передача не зашкодить обороноздатності країни. Водночас їх можливостей вистачить для вирішення всіх задач, які зараз ставляться перед Повітряними Силами України.

Лінійне порівняння F-15, F-16 і F / A-18

Якщо порівнювати характеристики цих літаків, то необхідно одразу підкреслити, що всі вони, хоча і відносяться до одного типу багатоцільових винищувачів четвертого покоління, але різні, як за можливостями так і особливостями.

Винищувач F/A-18 Super Hornet / Фото-US Air Force

Зокрема F-16 є легким однодвигунним винищувачем, а F-15 у версії F-15E Strike Eagle - важким винищувачем-бомбардувальником. Водночас F/A-18 - це палубний винищувач розроблений для базування на авіаносцях, хоча у багатьох країнах він успішно використовується, як літак наземного базування завдяки своїй універсальності та живучості.

Якщо лінійно порівнювати всі ці три літаки, то абсолютним лідером буде F-15E, який може нести найбільше зброї, має найбільший бойовий радіус та швидкість.

Винищувач F-16 / US Air Force

Максимальна вага озброєння

  • F-15E - 10,5 тонн, на 17 вузлах підвіски
  • F/A-18 Super Hornet - 8 тонн, на 11 вузлах підвіски
  • F-16 Block 70/72 - близько 7 тонн, на 13 вузлах підвіски (11 на Block 50/52)

Бойовий радіус:

  • F-15E - 1272 км
  • F/A-18 Super Hornet - 772 км
  • F-16 Block 70/72 - 546 км

Максимальна швидкість:

  • F-15E - 2,5 Маха
  • F/A-18 Super Hornet - 1,6 Маха
  • F-16 Block 70/72 - 2 + Маха

Справжні фактори вибору винищувача

Але найрозповсюдженішою пасткою порівняння будь-якого озброєння є лінійне порівняння характеристик. Бо виходить, що найкращим є F-15 і тоді логічним питанням буде - навіщо у США розробили та мають на озброєнні одразу всі три машини, а не виробляли лише F-15. Як і те, чому F-15, окрім США, закупили лише п’ять країн.

Бо насправді вибір винищувача значно складніший за лінійне порівняння льотних характеристик. Важливу роль грає радіолокаційне обладнання, яке відоповідає, зокрема, за дальність виявлення цілей, стійкість до радіолокаційних завад. Існують параметри радіолокаційної помітності, можливості внутрішніх систем літака та ще безліч інших параметрів.

І це навіть не враховуючи надскладні інтегральні показники, як то кількість літако-вильотів на виконання типових задач, розміри прикриття повітряних зон у режимі "повітряний патруль" чи то кількість людино-годин обслуговування на одну годину польоту літака та терміни регламентних ремонтів.

Але насправді всі ці параметри вже давно вирахувані та відобразились у виборі інших країн, які так само розмірковували між F-15, F-16 та F/A-18. І той факт, що F-16 є найрозповсюдженішим винищувачем четвертого покоління у світі, понад 4,5 тисячі машин, вже говорить за багато чого. Саме його обрали понад 25 країн світу, в той час коли F-15 лише у шести країнах, включно з США, а F/A-18 - у восьми.

До того ж, схоже на все, вибір вже зроблено, принаймні один з авторів законопроекту конгресмен, ветеран ВПС США, Адам Кінзінгер у Twitter написав наступне:

Ці чоловіки - пілоти ВПС України. Багато людей думали, що вони вийдуть з бою в перший же день... але вони все ще там. Я вніс законопроект про навчання їх на літаках НАТО, щоб вони могли перейти на F-16.

У США почали просувати перехід ЗСУ на західні винищувачі: що краще F-15, F-16 чи F/A-18

Вас також можуть зацікавити: