САУ Богдана / Фото-Військове телебачення

Під час знищення підрозділів армії РФ, які намагались закріпитися на острові Зміїний, вогонь по загарбниках вела українська колісна САУ "Богдана". Ця 155-мм артилерійська система, тобто калібра НАТО, вперше була продемонстрована у 2018 році, а завершила перший етап вогневих випробувань лише за місяць до початку повномасштабного російського вторгнення.

Тепер вона довела свої можливості в бою, допомігши звільнити острів, який рашисти намагались перетворити у свій форпост.

Розробка САУ Богдана

Розробку "Богдани", яку провів "Краматорський завод важкого верстатобудування" почали у 2016 році. Вже через два роки вона була продемонстрована на параді до Дня Незалежності України. Строк на створення артсистеми був визначений на рівні 2020 року, але цілий ряд причини, включно зі звичайною бюрократією, відтермінували навіть початок вогневих випробувань системи.

За своєю концепцією "Богдана" цілком наслідує французьку САУ Caesar - колісна система з відкритим розміщенням артилерійської частини. Важливими моментами розробки було опанування виробництва в Україні найголовнішої частини будь-якої гармати - ствола. До неї додалась цифрова система управління вогнем, позиціювання та, а у майбутньому планувалось і автомат заряджання. Все це було встановлена на шасі КрАЗ 63221 із броньованою кабіною.

Перші тривалі вогневі заводські випробування "Богдана" почала проходити у 2021 році. Головною їх метою була перевірка всі основні системи САУ, в першу чергу основних параметрів гармати - можливості вести вогонь на визначені відстані, точності та міцності.  

Лише наприкінці січня 2022 року було повідомлено, що "Богдана" успішно пройшла попередні вогневі випробування, здійснивши 450 пострілів на 42 км снарядом з поліпшеною аеродинамікою. Цим вона перевершила навіть сподівання самих розробників, які ставили максимальну дальність у 40 км і лише з активно-реактивним - до 60 км.

Приблизно у такому стані, навіть не завершивши повний цикл випробувань, САУ "Богдана" і потрапила на війну. Але про її застосування, тобто про наявність у ЗСУ артилерії, яка здатна бити на 42 км, із цілком зрозумілих причин, не повідомлялось.

САУ Богдана / Фото-Військове телебачення

Бойове використання САУ Богдана

Розсекретили бойове застосування САУ "Богдана" лише після того, як завдяки її вогню, а також активному застосуванню реактивної артилерії та авіації, в тому числі дрона Bayraktar TB2, вдалось вичавити рашистів з острова Зміїний.

Як видно на оприлюдненому Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним відео, можливості української далекобійної САУ вистачає для ведення точного вогню на відстані, щонайменше, у 36 км. Для розуміння, це далі, ніж б’ють реактивні системи "Град" та "Ураган". Фактично, якщо уявити, що у ЗСУ не було б артилерії натівського калібру взагалі, то дістати ворога було б можливо лише з важкої РСЗВ "Смерч" та високоточною "Вільхою".

Також необхідно зазначити й те, що вогонь "Богдана" вела з одного з островів у гирлі Дунаю, там де немає, ані мостів, ані навіть доріг, а самі ґрунти доволі слабкі. Але це не завадило, ані перекинути САУ по воді, ані розгорнути її на вогневій позиції.

САУ Богдана - характеристики

  • Дальність стрільби: 42 км (швидше за все снарядом ERFB-ВВ), активно-реактивним 60+
  • Розрахунок: 5 + осіб
  • Калібр: 155 мм
  • Вага: 28 тонн

Вас також можуть зацікавити: