Україна отримує від НАТО снаряди M982 Excalibur і M1156 PGK / Фото-US Army

Збройні Сили України активно використовують високоточні боєприпаси, які країни-союзниці передаються у якості допомоги. І мова йде не тільки про високоточні ракети GMLRS, які призначені для HIMARS або M270, які вже змінили перебіг війни, а й про високоточні 155-мм снаряди.

Відомо, що ЗСУ свого часу отримали від Канади M982 Excalibur. А у липні була анонсована передача ще однієї партії з 1000 високоточних боєприпасів, скоріш за все,  M1156 PGK - унікального рішення, яке дозволяє перетворити будь-який снаряд на високоточний.

Можливості Excalibur

США вже давно використовують високоточні снаряди, окрему ставку на них було зроблено ще у 70-х роках, коли був розроблений 155-мм M712 Copperhead, який мав напівактивне лазерне наведення. Це дозволяло наводити його за допомогою лазерного підсвітлювача з відхиленням не більше кількох метрів. Але цей снаряд призначався для знищення бронетехніки та мав кумулятивну бойову частину.

Відео дня

Необхідність додаткової підсвітки цілей значно обмежувало і дальність використання снаряда - до 16 км, а також спричиняла певну залежність від погодних умов. Більше того, вузька протитанкова спеціалізація снаряда не дозволяла його широке використання для знищення інших цілей. Тому у 90-х роках почалась розробка снаряда Excalibur, який мав інший принцип наведення - за координатами, для чого використовується супутникова та інерціальна системи навігації.

фрейм

Це дозволило зняти залежність від лазерної підсвітки та реалізувати дальність пострілу до 40 км зі 155-мм артилерійських систем з довжиною ствола у 39 калібрів (наприклад, M777)  і до 50 км зі стволів у 52 калібри (наприклад, CAESAR чи PzH 2000). При цьому точність на максимальній дистанції становить кілька метрів.  

Водночас система наведення за координатами не дозволяє знищувати рухомі цілі. Тому, вже за результатом бойового використання Excalibur в Іраку та Афганістані американські військові замовили нову версію снаряда, який би мав ще опцію наведення за лазерним променем для того, щоб знищувати і рухомі цілі. Така версія боєприпасу отримала назву Excalibur S.

фрейм

Водночас назвати Excalibur дешевим боєприпасом не вийде, бо один снаряд для армії США коштує близько 120 тисяч доларів на рівні початку 2020-х років.

Характеристики Excalibur

  • Калібр: 155 мм
  • Дальність: 40-50 км в залежності від артсистеми
  • Точність: до + / - 4 метри

Можливості M1156 PGK

Висока вартість Excalibur у 2000-х роках змусила армію США шукати альтернативні засоби високоточного ураження цілей зі 155-мм артилерійських систем. І рішення було знайдено у суто американський прагматичній манері.

І замість нового снаряду був розроблений не новий снаряд, а спеціальний підривач - M1156 Precision Guidance Kit (PGK), який об’єднує у собі систему супутникової навігації та аеродинамічні рулі для коригування польоту. Цей блок просто вкручується у звичайний 155-мм снаряд, а його вартість оцінюється на рівні менше 10 тисячі доларів.

фрейм

Водночас через відсутність інерціальної системи навігації точність трохи гірша, за специфікацією вона становить не більше 20 метрів. Але на практиці при стрільбі з САУ PzH 2000 снарядами DM111 з PGK, на дальності пострілу у 27 км, 90% снарядів мали відхилення до 5 метрів від точки прицілювання.

Але дальність стрільби, через те, що це додатковий блок, а не новий боєприпас, цілком залежить від самого снаряду, а також, звісно, артилерійської системи. Зокрема при використанні активно-реактивного снаряда та тієї ж з САУ PzH 2000 дальність пострілу таким боєприпасом може становити понад 50 км.

Характеристики M1156 PGK

  • Калібр: 155 мм
  • Дальність: 26-50 км в залежності від артсистеми і боєприпасу
  • Точність: до 20 метрів

Також виникає закономірне питання, навіщо взагалі використовувати доволі коштовні високоточні снаряди. Справа в тому, що навіть звичайний 155-мм снаряд коштує зовсім не "копійки", мова йде про вартість 1500-2000 доларів за боєприпас.

фрейм

А на максимальній дальності розліт снарядів може становить понад сотню метрів і тому для гарантованого знищення цілей необхідно випустити у декілька десятків разів більшу кількість звичайних боєприпасів. А це не тільки вартість снарядів, це і більша витрата ресурсу ствола та значно більший час на виконання вогневої задачі, що в умовах контрбатарейної боротьби є вкрай загрозливо.

Більше того, завдяки високоточним снарядом є можливість вогневої підтримки власних підрозділів, які вже вступили у близькій бій з противником, в той час, коли при використанні звичайних є значний ризик завдати удар по своїм.

Вас також можуть зацікавити: